Direct naar artikelinhoud

"Ze werden gewaterboard, beschoten met luchtbuks, geschopt en geslagen": Amerikaanse politie ontdekt opnieuw huis met 10 verwaarloosde kinderen

De 29-jarige vader Jonathan Allen en de 31-jarige moeder Ina Rogers. Achter hen het huis in Fairfield waar ze hun 10 kinderen mishandelden.Beeld AP, Solano County Sheriff's Office

In de Amerikaanse staat Californië heeft de politie opnieuw een huis ontruimd waarin tien verwaarloosde kinderen leefden zonder dat iemand het leek te weten. Volgens de openbare aanklager werden de kinderen - die tussen vier maanden en twaalf jaar zijn - "op sadistische wijze" mishandeld door hun ouders. Ze werden onderworpen aan waterboarding, geslagen met kruisbogen en kregen kokend heet water over hen heen gegoten. 

De zaak doet sterk denken aan die van het gezin Turpin, die begin dit jaar in het nieuws kwam nadat een dochter uit haar gevangenschap wist te ontsnappen en de politie kon waarschuwen. Toen bleek dat de 13 kinderen van het gezin regelmatig door hun ouders werden vastgebonden en amper te eten kregen.

Buren

Ook in deze nieuwe zaak hadden de buren niet door dat er kinderen in het bewuste huis woonden. Geen van de tien kinderen speelde ooit op straat in Fairfield, waar ze woonden. In het huis lagen uitwerpselen en etensresten op de vloer. Ook in dit gezin gingen de kinderen niet naar een reguliere school, maar werden thuis onderwezen.

Buren
Beeld AP

Volgens de aanklager zijn er bij alle kinderen sporen van brandwonden, snijwonden en kneuzingen aangetroffen. Ook zouden de kinderen zijn beschoten met een luchtbuks. De opgepakte ouders, de 29-jarige vader Jonathan Allen en de 31-jarige moeder Ina Rogers, ontkennen de kindermishandeling.

Volgens Veronica Juarez van het Openbaar Ministerie zou Ina Rogers haar man geholpen hebben om de kinderen te mishandelen. Ze zou de kinderen ook overtuigd hebben om hun verwondingen - waaronder gebroken armen - stil te houden om haar echtgenoot Jonathan Allen te beschermen.

Schrammetje

De moeder vertelde verslaggevers dat het haar kwalijk wordt genomen dat ze zoveel kinderen heeft en dat ze ervoor kiest om ze thuis te onderwijzen. "Elk kind heeft wel eens een schrammetje of een kneuzing van het spelen", verklaarde ze.

Haar man vindt ook dat hij niets heeft misdaan en is er zeker van dat hij vrijuit zal gaan: "Ik ben geen beest", zei hij. Vanuit de gevangenis beweerde hij ook dat de kinderen gehersenspoeld zijn om te denken dat ze verwaarloosd werden. (lees hieronder verder)

Moeder Ina Rogers.Beeld AP

De kinderen werden ontdekt toen de moeder de politie waarschuwde dat haar oudste zoon was weggelopen. Toen agenten poolshoogte kwamen nemen bij het huis, ontdekten ze de zwaar verwaarloosde kinderen.

Aanklager Sharon Henry vertelde dat ze geschokt was door de gebeurtenissen. "Het breekt je hart als je dit ziet. Ik snap niet dat ouders zulke dingen met hun kinderen kunnen doen."

Schrammetje
Beeld Photo News
Schrammetje
Beeld AP