Direct naar artikelinhoud
Opinie

De VN zeggen dat Gaza in 2020 onleefbaar zal zijn. Ik stel vast dat het nu al onleefbaar is

De VN zeggen dat Gaza in 2020 onleefbaar zal zijn. Ik stel vast dat het nu al onleefbaar is
Beeld AP

Lieve Herijgers is directeur van Broederlijk Delen.

800 gasten woonden gisteren de openingsceremonie van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem bij. Op hetzelfde moment, op amper een uur rijden daarvandaan, verzamelden 40.000 mensen aan de grenzen van Gaza om te protesteren tegen de verhuizing van de ambassade en om de Nakba te herdenken, 'de catastrofe' voor de Palestijnen. De dag veranderde in een bloedbad.

55 Palestijnen werden doodgeschoten en er vielen 2.771 gewonden. We lazen berichten over gewonde journalisten en gedode kinderen. De ernst van de verwondingen bewijst dat de Israëlische strijdkrachten buitensporig veel geweld gebruiken om demonstranten uit te schakelen. Schieten op ongewapende demonstranten is in strijd met het internationale recht. Het schendt ook de waarden van een moderne democratie waarin mensen het recht hebben om vreedzaam te protesteren.

Het is duidelijk dat het internationaal recht en de resoluties van de VN-Veiligheidsraad niet gerespecteerd werden, noch in Jeruzalem noch in Gaza. Zelfs onder het mom van de beveiliging van de eigen grenzen van Israël kan dit geweld niet goedgekeurd worden.

Lieve Herijgers.Beeld RV
Zelfs onder het mom van de beveiliging van de eigen grenzen van Israël kan dit geweld niet goedgekeurd worden

Het hek rond Gaza markeert de grens van een strook waar twee miljoen mensen moeten leven onder een verstikkende blokkade die Israël en Egypte al meer dan een decennium op land, lucht en zee hebben opgelegd. De helft van de bevolking bestaat uit kinderen en jongeren die nooit buiten Gaza zijn geweest. Zonder vergunningen om de strook te verlaten en zonder werk zijn ze volledig afhankelijk van internationale hulp.

De Verenigde Naties zeggen dat Gaza in 2020 onleefbaar zal zijn. Tijdens mijn bezoek in april zag ik dat het nu al onleefbaar is. Mensen protesteren tegen de bezetting omdat ze niets meer te verliezen hebben. Ze schreeuwen om niet vergeten te worden.

Tijdens protesten op maandagmiddag waarschuwen het Internationale Rode Kruis en de Rode Halve Maan dat het gezondheidssysteem op instorten staat. De Palestijnse Rode Halve Maan zet zelfs personenwagens in omdat ze te weinig ambulances hebben om de gewonden te vervoeren.

Sinds de protesten zes weken geleden begonnen, staat het Palestijnse dodental al op 97. Naast de doden zijn honderden mensen voorgoed gehandicapt. En duizenden mensen zijn getraumatiseerd.

In zijn videotoespraak tijdens de openingsceremonie van de Amerikaanse ambassade laat president Trump weten dat de VS "zich ten volle blijven inzetten voor het faciliteren van een laatste vredesakkoord" tussen Israël en de Palestijnen. En de Israëlische premier Netanyahu bedankte de VS voor "de moed om hun belofte na te komen". Een holle boodschap voor de protesterende Palestijnen.

Het is nu aan de Europese Unie om verder actie te ondernemen en een ​​duurzame oplossing voor zowel Israëliërs als Palestijnen te zoeken. Mensen in Gaza kunnen niet langer aan hun lot worden overgelaten en onder een blokkade leven terwijl Europa overgaat tot de orde van de dag.

Het is nu aan de Europese Unie om verder actie te ondernemen en een ​​duurzame oplossing voor zowel Israëliërs als Palestijnen te zoeken