Direct naar artikelinhoud

In juli opent gesloten centrum voor gezinnen

Staatssecretaris Theo Francken wil de woningen ook gebruiken om gezinnen uit te wijzen die aan de grens werden tegengehouden en een gevaar betekenen voor de nationale veiligheid.Beeld Photo News

Gezinnen met kinderen die weigeren het land te verlaten, kunnen vanaf juli worden opgesloten in aparte woningen tot hun repatriëring. De maatregel kreeg al veel kritiek, maar staatssecretaris Francken (N-VA) ziet de regeling als laatste redmiddel om ze te kunnen uitwijzen.

Wat doe je met gezinnen die weigeren terug te keren naar hun land van herkomst? Na vingertikken door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens sluit ons land ze sinds 2008 niet langer op in gesloten centra tot hun repatriëring. De minister van Migratie destijds, Annemie Turtelboom (Open Vld), liet voor die gezinnen rijkswachterhuisjes ombouwen tot terugkeerwoningen, de zogenaamde 'turtelhuisjes'. De bewoners worden begeleid, maar kunnen gewoon komen en gaan. Het gevolg is dat een deel het hazenpad kiest: tussen 2014 en 2017 dook gemiddeld 38 procent van de families onder.

Om de uitwijzing van uitgeprocedeerde gezinnen te verbeteren, voorziet de regering-Michel in het regeerakkoord een stok achter de deur. Hardleerse ouders kunnen worden opgesloten tot hun repatriëring als ze uit een turtelhuisje ontsnappen en later opnieuw tegen de lamp lopen. De regering bouwde daarom vijf aparte gezinswoningen op het domein van het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel. Drie voor een gezin van maximaal zes personen, twee voor een gezin van maximaal acht personen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil de aparte woningen ook gebruiken om gezinnen uit te wijzen die aan de grens werden tegengehouden en een gevaar betekenen voor de nationale veiligheid. Opmerkelijk is dat ook 'bij een grote instroom van bepaalde nationaliteiten er beslist kan worden om die families meteen vast te houden in de gesloten woningen'.

Organisaties als Unicef zeggen dat detentie, zelfs van korte duur, een nefaste impact heeft op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen

De gesloten woningen zijn volgens Francken volledig aangepast aan de noden van een gezin met kleine kinderen en conform de privacy. De woning wordt bijvoorbeeld niet gedeeld met een ander gezin en de ouders kunnen hun eigen potje koken. Kinderen die school moeten lopen, zullen les kunnen volgen. Een van de negentien voorziene personeelsleden is een leerkracht. De ouders kunnen boeken of speelgoed ontlenen. De 'family units' zijn strikt afgescheiden van het bestaande gesloten centrum. De families verblijven er maximaal vier weken voor ze teruggestuurd worden. Aan het hele project hangt een prijskaartje van 1,9 miljoen euro.

De regering zette al eind maart, in het paasakkoord, het licht op groen. Dat er nu pas over gecommuniceerd wordt, is omdat het dossier gevoelig ligt. De oppositie trok al van leer in het parlement en honderd organisaties als Unicef en Vluchtelingenwerk Vlaanderen trokken aan de alarmbel. Zij zeggen dat detentie, zelfs van korte duur, een ingrijpende en nefaste impact heeft op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Dat vindt ook de commissaris voor de Mensenrechten van de Raad voor Europa. Hij vroeg Francken met aandrang het plan te herzien. Francken voert aan dat een opsluiting in de aparte woningen "enkel en alleen zal gebeuren als alle andere middelen zijn uitgeput".