Bron: Wikimedia

Nederlandse premier Rutte neemt 4 bedreigde Antilliaanse leguanen mee uit Sint Maarten

De Nederlandse premier Mark Rutte keert vandaag terug van een bezoek aan onder andere Sint Maarten, in de Caraïben. Hij neemt enkele opvallende gasten mee in het regeringsvliegtuig: vier Antilliaanse leguanen. Ze komen terecht in dierentuin Diergaarde Blijdorp, bij Rotterdam.

Rutte bracht de afgelopen dagen een bezoek aan Sint Eustatius, Saba en Sint-Maarten, drie Nederlandse eilanden in de Antillen. De eilanden werden vorig jaar zwaar getroffen door hevige orkanen. Rutten ging er kijken hoe het gesteld is met de wederopbouw en de voorbereidingen op het nieuwe orkaanseizoen.

Voor dierentuin Diergaarde Blijdorp komt het bezoek bijzonder goed uit, want zij waren op zoek naar een manier om enkele Antilliaanse leguanen van Sint Maarten naar Nederland te krijgen. De gewone luchtvaartmaatschappijen zagen het transport niet zitten.

"Via via zijn we terechtgekomen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en toen bleek dat premier Rutte op bezoek zou gaan in Sint-Maarten", zegt Mark de Boer van Blijdorp aan de NOS. "Zodoende vliegen ze nu mee in het regeringsvliegtuig. Dat toestel heeft geen bagageruim, dus de kist met daarin de vier leguanen komt in de vergaderruimte te staan. Op de terugweg kan Rutte dus niet vergaderen."

Concurrentie van de groene leguaan

De Antilliaanse leguaan komt voor op een aantal eilanden in de regio, maar de soort heeft het steeds moeilijker. De grootste bedreiging komt van een invasieve soort, de groene leguaan. Die heeft zich in een sneltempo verspreid in de Caraïben en brengt de andere soorten in de verdrukking. De groene leguaan is een stuk forser gebouwd dan de Antilliaanse waardoor hij diens territorium kan innemen. Daarnaast plant de soort zich sneller voort.

Blijdorp heeft nu al één Antilliaanse leguaan. Door de komst van de vier anderen kan de dierentuin aan een kweekprogramma beginnen. "Als het gezonde dieren zijn, dan moet dat wel lukken. Leguanen leggen twintig tot veertig eieren en als die allemaal uitkomen, dan gaat het heel snel. We willen allereerst zorgen dat we hier een stevige reservepopulatie krijgen, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat we dieren gaan uitzetten in de gebieden waar ze uitgestorven zijn."

Uiteindelijk is het de bedoeling dat we dieren gaan uitzetten in de gebieden waar ze uitgestorven zijn.

Mark de Boer, Diergaarde Blijdorp

Meest gelezen