Direct naar artikelinhoud
Podgrond

Hé Siri, moeten we naar podcast 'Sandra' luisteren?

Kristen Wiig neemt de stem van Sandra voor haar rekening.Beeld EPA

In de rubriek PODGROND gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Sandra, een fictie-podcast over een levensechte virtuele assistente.

“Hey Siri!”

“Zeg het maar...”

“Ik zoek een podcast met de naam Sandra.”

“Laten we eens in je podcasts kijken…”

Tegenwoordig hoeven we zelf niet op zoek te gaan naar de nieuwste podcasts, maar doet onze virtuele assistent dat voor ons.

Een recensie schrijven, dat is wel een brug te ver voor assistenten zoals Alexa en Siri. Over die virtuele assistenten is er nu een een audiofictie-serie: Sandra. Met als centrale vraag: wat als die virtuele assistenten ook echt gevoelens hebben en dus bestuurd worden door echte personen?

We volgen in deze 7-delige reeks Helen, een jonge vrouw die voor Orbital Teledynamics gaat werken. Dat is het bedrijf achter de virtuele assistente Sandra. Geen gebouw vol programmeurs, maar wel een reusachtige redactie met echte personen die samen Sandra vormen. Zo lost Helen alle vragen over vogels op, haar collega is allergie-specialist.

Koekoeksnest

Maar al snel blijkt Helen ook persoonlijke problemen van mensen aan te trekken. Ze overtuigt ruziënde koppels om uit elkaar te gaan, ze houdt eenzame mensen gezelschap en ze raakt – hoe kan het ook anders in een fictie-verhaal – verwikkeld in een vreemd en spannend avontuur.

Audiofictie is van alle tijden. Alleen noemden we dat vroeger een hoorspel of een luisterspel. Herinner jij je ook nog middagen rond de keukentafel, met ‘t Koekoeksnest op de radio? Daar mochten toen al de betere Vlaamse acteurs in komen opdraven. Mensen als Jo Demeyere, Jenny Tanghe, Jaak Van Assche. Die heb je ook nodig om een geloofwaardig radiostuk te maken waar mensen naar blijven luisteren.

Herinner jij je ook nog middagen rond de keukentafel met ''t Koekoeksnest' op de radio?

Honger

Ook in podcast Sandra herkennen we de stemmen van goede acteurs. Ethan Hawke is de stem van Helens teamleader. Helen zelf wordt gebracht door Alia Shawkat uit Netflix-reeks Arrested Development en de digitale Sandra-stem is die van Kristen Wiig (bekend van Bridesmaids). Deze cast zorgt er voor dat de podcast naar een hoger niveau wordt getild. Gimletmedia, het productiehuis dat deze podcast heeft gemaakt, heeft als ambitie om de HBO van podcasting te worden. En dat lukt aardig. Van hun vorige fictiereeks Homecoming wordt op dit moment een tv-spin-off gemaakt met Julia Roberts in de hoofdrol. En vorige week werden de rechten van Sandra ook verkocht aan een tv-producent.

De Sandra-assistenten weten alles over hun gebruikers; waar ze zijn, wat ze gekocht hebben, wie hun vrienden zijn, wat in hun agenda staat

Maar ondanks de goede acteurs en het tempo van de podcast (waardoor we alles in één avond luisterden) blijven we toch op onze honger zitten. Niet alleen door het open einde, maar ook door de gemiste kansen in een podcast rond dit thema. Want je voelt constant dat de Sandra-assistenten zich op glad ijs bevinden. Ze weten alles over hun gebruikers: waar ze zijn, wat ze gekocht hebben, wie hun vrienden zijn, wat in hun agenda staat. En bovendien luisteren ze ook nog eens mee naar de conversaties van al die gebruikers. Een haast onuitputtelijke bron van fantastische verhalen. En toch gaat het in de laatste afleveringen meer over het slechte huwelijk van Helen en één bepaalde Sandra-gebruiker, die vreselijke dingen van plan is. Misschien sparen ze alles op voor een tweede reeks.

Of we die gaan luisteren?

Hey Siri, wat denk jij?...

Sandra is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. https://www.gimletmedia.com/sandra of via Spotify