Direct naar artikelinhoud
kunst

Naaktportret Modigliani geveild voor ruim 157 miljoen dollar, geen record

'Nu Couche (sur le cote gauche)' van Amedeo Modigliani tijdens de veiling van het schilderij door Sothebys in New York.Beeld EPA

Het schilderij Nu couché (sur le côté de gauche) van de Italiaanse schilder Amedeo Modigliani heeft op een veiling bij Sotheby’s in New York 157,2 miljoen dollar opgebracht (131,8 miljoen euro). Het is de op drie na hoogste prijs die ooit op een veiling voor een kunstwerk is betaald.

Toch was het geen recordprijs voor een werk van Modigliani (1884-1920). In 2015 werd een ander naakt van de Italiaanse schilder verkocht voor 170 miljoen dollar. Een ander record brak het nu geveilde schilderij in elk geval wel: met 150 miljoen dollar (123 miljoen euro) was het het hoogste geschatte kunstwerk op een veiling.

Modigliani schilderde tussen 1916 en 1919 maar liefst 22 liggende en 13 zittende naakten. Nu couché (sur le côté de gauche), een naakte vrouw die over haar schouder kijkt terwijl ze op haar linkerzij ligt, is het grootste: 147 bij 90 centimeter. 

‘Onzedig’

Het schilderij uit 1917 hing begin dit jaar nog op Modigliani’s overzichtstentoonstelling in het Tate Modern in Londen en stond op de voorkant van de tentoonstellingscatalogus. Het anonieme model kreeg volgens de overlevering 5 francs per dag voor haar diensten. Bovendien werd Modigliani’s galeriehouder vervolgd omdat de afbeelding ‘onzedig’ zou zijn.

Het doek was tot nu toe in bezit  van de Ierse miljardair en paardenfokker John Magnier. Hij zou het voor minder dan 30 miljoen dollar hebben aangeschaft in 2003. Wie de nieuwe eigenaar is van Nu couché (sur le côté de gauche), is nog onbekend. Wel dat het enige en dus winnende bod uit Azië kwam.