Premier Michel eist internationaal onderzoek na geweld in Gaza: “Dit is een drama, totaal onaanvaardbaar”

© Belga/AFP

Premier Charles Michel (MR) veroordeelt het geweld aan de grens tussen Gaza en Israël, waarbij maandag zeker 55 Palestijnen om het leven kwamen, en vraagt een internationaal onderzoek naar de zaak. Dat verklaarde hij dinsdagochtend op de RTL-radio. De eerste minister heeft later op de dag nog een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Groen en SP.A reageren verbolgen op de uitspraken van de Israëlische ambassadrice in ons land. Volgens Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt moet Michel haar op het matje roepen.

adm

Bij gewelddadige confrontaties tussen het Israëlische leger den Palestijnse betogers aan de grens met Gaza vielen gisteren minstens 55 doden, allemaal Palestijnen. Daarbij waren ook acht kinderen. Voor Premier Michel is dat een “totaal onaanvaardbare vorm van geweld”.

“Ik veroordeel dit geweld”, zei hij dinsdagochtend, in navolging van onder meer zijn federale collega’s Alexander De Croo (Open Vld) en Didier Reynders (MR), en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

© Photo News

“Pleiten voor internationaal onderzoek”

Dinsdagavond heeft de premier een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres. “Ik ga er bij hem voor pleiten dat er een internationaal onderzoek komt. Er mag hier geen straffeloosheid zijn”, aldus de premier. “Er zijn internationale regels en internationaal recht.”

“55 Terroristen”

Eerder op de dag haalde Simona Frankel, de Israëlische ambassadrice in België, uit naar de Palestijnse betogers. In een opmerkelijk interview met RTBF gaf ze te kennen “de dood van elke mens, zelfs die van de 55 terroristen die gisteren de grens probeerden over te steken. De journalist die het interview afnam vroeg haar of ze ook doelt op de kinderen die omkwamen. “Allemaal”, antwoordde ze, “Die kinderen worden gegijzeld door de terroristische organisatie Hamas. Zij sturen die mensen naar hun dood. Zij hebben beslist om hun broeders en zusters op te offeren in een sterk gemediatiseerde oorlog. Wij willen enkel onze burgers beschermen. We krijgen liever kritiek dan condoleances.”

© BELGA

Groen en SP.A verbolgen: “Onbegrijpelijk”

Die uitspraken kunnen voor Groen en SP.A totaal niet door de beugel. “Er zitten kinderen onder die slachtoffers, onder wie een baby van acht maanden. Ik snap die uitspraken écht niet”, zegt Vlaams parlementslid voor SP.A Tine Soens. Premier Michel moet Frankel op het matje roepen, zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. “Dat is een diplomatieke maatregel die de premier kan en eigenlijk moet nemen”, zegt hij. Ook CD&V-Kamerlid Veli Yüksel vraagt een optreden van de regering.

Staatsterreur

Op het matje bij premier Michel is niet verregaand genoeg voor het SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen. Hij wil dat Frankel gehoord wordt in de Commissie Buitenlandse Zaken over de kwestie. “Zij zegt dat de slachtoffers terroristen zijn. Ik heb daar eerlijk gezegd nog geen bewijs van gezien”, zegt Van der Maelen. “Waar ik wel bewijs voor zie, is terreur door Israël. Een land dat op ongewapende betogers schiet, dat heeft een naam: staatsterreur.”

© Photo News

De SP.A’er vindt het goed dat premier Charles Michel een onafhankelijk onderzoek vraagt, maar wil nog verder gaan. “De situatie is er gekomen door unilaterale actie van de VS, namelijk de verhuis van hun ambassade naar Jeruzalem. De Europese Unie moet nu de tweestatenoplossing voor Israël en Palestina redden, ook door een unilateraal optreden: Palestina erkennen als staat.”

De Europese Unie op zich kan geen staten erkennen, die bevoegdheid ligt bij de nationale regeringen. “Maar zo veel mogelijk landen moeten dat doen, en België kan daarvoor het initiatief nemen.”

© BELGA

De Roover (N-VA) heeft begrip voor beide zijden

Hoewel Geert Bourgeois eerder op de dag het geweld al veroordeelde, roept N-VA-Kamerlid Peter De Roover op tot voorzichtigheid. “Als er doden zijn gevallen, moeten er altijd rode lichten aanspringen. Maar men zal mijn niet verleiden om voorgekauwde waarheden te vertellen. Ik ken het verhaal aan beide zijden en ik begrijp het ook van beide zijden”, zegt hij.

Voor de N-VA’er is het nu vooral belangrijk dat de waarheid aan het licht komt. “We zitten in een propaganda-oorlog, waarin beide partijen zich voordoen als het slachtoffer van de ander. Een onafhankelijk internationaal onderzoek is het minste wat hier moet gebeuren”, vindt De Roover.

“Als daaruit blijkt dat een van beide partijen het internationaal recht met de voeten heeft getreden, en dat kan ook aan de kant van de Palestijnen zijn door bijvoorbeeld de inzet van burgers door Hamas, dan moeten er gevolgen zijn”, vindt de N-VA-politicus. “De spanningen nemen daar op dit ogenblik alleen maar verder toe, dat moet ons allemaal bezorgd maken.”

© Photo News

Nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem

Oorzaak van het geweld in en rond Gaza is onder meer de verhuis van de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem. Een gevoelige kwestie, want de Palestijnen beschouwen het oostelijke deel van die stad als de hoofdstad van hun toekomstig land, terwijl de joodse staat Jeruzalem ziet als zijn ondeelbare hoofdstad.

LEES OOK (+).Deze week staat het kruitvat weer helemaal op scherp: 70 jaar Israël, 70 jaar strijd

“De Belgische regering heeft zich altijd gedistantieerd van de Amerikaanse beslissing om de ambassade te verhuizen”, aldus nog Michel. “Ik heb die unilaterale keuze ook veroordeeld in het parlement. Ik kan niet anders dan deze dramatische situatie voor de families in rouw betreuren.”

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen