Direct naar artikelinhoud
recyclart

Culturele activiteiten Recyclart verhuizen naar Molenbeek

Culturele activiteiten Recyclart verhuizen naar Molenbeek
Beeld rv

Het Brussels Gewest, de Stad Brussel en Recyclart hebben een oplossing gevonden voor de culturele activiteiten van de vzw tijdens de periode dat de werken in het treinstation Kapellekerk bezig zijn. De vzw Recyclart kan gedurende drie tot maximaal vier jaar haar intrek nemen in de gebouwen aan de Manchesterstraat 13-15 in Molenbeek.

In februari van dit jaar moest de vzw haar lokalen in de Brigittinenwijk verlaten op uitdrukkelijke vraag van de NMBS en Infrabel, die eisten dat er eerst beveiligingswerken aan het station uitgevoerd zouden worden alvorens de ruimte onder de sporen verder te gebruiken voor om het even welke activiteit. De Stad Brussel vond een onderkomen voor de kantoren, de bar en het restaurant van de vzw. Er moest enkel nog een plaats gevonden worden waar de vzw haar culturele activiteiten kon voortzetten.

Dat is nu gebeurd. De vzw Recyclart kan gedurende een periode van drie tot maximaal vier jaar haar intrek nemen in de gebouwen in Molenbeek, die op 30 april in het kader van het stadsvernieuwingscontract 'Heyvaert - Poincarré' in handen van het Gewest kwamen. Ze worden tegen de zomervakantie gratis ter beschikking van de vzw gesteld. Door hun oppervlakte kunnen zij tegelijk plaats bieden aan de horeca-, opleidings- en culturele activiteiten (de kantoren blijven in de ruimten die ter beschikking gesteld zijn door het OCMW van de Stad Brussel). Dat zich in de nabije omgeving verscheidene culturele actoren bevinden, zoals Charleroi Danse en CinéMaximiliaan, is een bijkomend voordeel.

Haalbaarheid

Het blijft de bedoeling om Recyclart op termijn te laten terugkeren naar haar historische stek, het station Kapellekerk, nadat de geplande werken, die kaderen in het wijkcontract 'Verbinding' en die de Stad en het Gewest financieren met de steun van Beliris, afgerond zijn.

Een studiebureau moet nu een stedenbouwkundige en financiële haalbaarheidsstudie uitvoeren over de toekomst van de site aan de Manchesterstraat. Op grond daarvan kan het Gewest een vastgoedproject ontwikkelen binnen de context van het Richtplan van Aanleg 'Heyvaert', dat momenteel wordt uitgewerkt. Het moet een gemengd project worden met plaats voor een voorziening, woningen en economische activiteiten.

Leegstand

Voor minister-president Rudi Vervoort toont het dossier het belang aan om via de verschillende instrumenten van het stadsvernieuwingsbeleid een sterke openbare vastgoedbeheersing uit te bouwen. "Omdat we leegstand van de gebouwen in afwachting van de werken willen voorkomen en aangezien de vzw Recyclart op zoek was naar een ruimte viel de samenwerking als een puzzel samen", aldus Vervoort.