Direct naar artikelinhoud
Filmfestival Cannes

Spike Lee haalt uit naar (het racistische Amerika van) Donald Trump

De Amerikaanse regisseur Spike Lee.Beeld Photo News

De Amerikaanse regisseur Spike Lee heeft zijn terugkeer naar het internationaal filmfestival van Cannes in de verf gezet met een vernietigende toespraak op het racistische Amerika van Donald Trump.

Lee's film BlacKkKlansman vertelt het opmerkelijke waargebeurde verhaal van de Afro-Amerikaanse undercoverdetective Ron Stallworth, die erin slaagt de Klu Klux Klan te infiltreren en lid te worden van "the organization", zoals aanhangers de KKK in de film noemen. Lee's 2 uur durende film linkt het Witte Huis aan de activiteiten van blanke racisten.

De 61-jarige regisseur zei vandaag dat Trump geen moreel leiderschap heeft laten zien als antwoord op de demonstratie "Unite the Right" van augustus in Charlottesville, Virginia. "De motherfucker had kunnen zeggen dat het over liefde gaat en niet over haat", zei Lee. "De klootzak nam geen afstand van de Klan en… de nazi's". Hij zei niet dat we in Amerika beter zijn dan dat", zei Lee die de president niet bij naam wilde noemen. 

(Lees verder onder de video.)

Staande ovatie

BlacKkKlansman loopt ten einde met KKK-leden die "America First" scanderen, gevolgd door een filmclip met Klanleider David Duke die Trumps plannen voor Amerika de hemel in prijst. Lee, die zijn filmcarrière gewijd heeft aan het bekampen van racisme in de VS, zei nog dat hij zich erg ongemakkelijk voelt wetende dat Trump de nucleaire codes heeft. 

Lee werd onthaald op een langdurige staande ovatie na de filmpremière van zijn film in Cannes. De hoofdrol wordt vertolkt door gewezen American footballspeler John David Washington, zoon van Hollywood-acteur Denzel Washington.

Staande ovatie
Beeld Photo News