Michel vraagt internationaal onderzoek naar geweld in Gaza

© Belga

Premier Charles Michel veroordeelt het geweld aan de grens tussen Gaza en Israël, waarbij maandag zeker 55 Palestijnen om het leven kwamen, en vraagt een internationaal onderzoek naar de zaak.

Dat verklaarde hij dinsdagochtend aan RTL. De eerste minister heeft later op de dag nog een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Bij gewelddadige confrontaties tussen het Israëlische leger den Palestijnse betogers aan de grens met Gaza vielen gisteren zeker 55 doden, allemaal Palestijnen. Daarbij waren ook acht kinderen. Voor Premier Michel is dat een ’totaal onaanvaardbare vorm van geweld’.

‘Ik veroordeel dit geweld’, zei hij dinsdagochtend, in navolging van onder meer zijn federale collega’s Alexander De Croo (Open Vld) en Didier Reynders (MR), en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Dinsdagavond/vanavond om 19 uur heeft de premier een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres. ‘Ik ga er bij hem voor pleiten dat er een internationaal onderzoek komt. Er mag hier geen straffeloosheid zijn’, aldus de premier. ‘Er zijn internationale regels en international recht.’ Oorzaak van het geweld in en rond Gaza is onder meer de verhuis van de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem.

Een gevoelige kwestie, want de Palestijnen beschouwen het oostelijke deel van die stad als de hoofdstad van hun toekomstig land, terwijl de joodse staat Jeruzalem ziet als zijn ondeelbare hoofdstad. ‘De Belgische regering heeft zich altijd gedistantieerd van de Amerikaanse beslissing om de ambassade te verhuizen. Ik heb die unilaterale keuze ook veroordeeld in het parlement. Ik kan niet anders dan deze dramatische situatie voor de families in rouw betreuren.’

Op de RTBF zei de premier dat hij ‘gechoqueerd’ is door de uitspraken van Simona Frankel, de ambassadeur van Israël in België. Deze had eerder dinsdag verklaard dat alle Palestijnse slachtoffers terroristen waren. ‘Dit is de reden waarom er een internationaal onderzoek moet komen. Ik zou niet begrijpen dat de Israëlische autoriteiten niet aanvaarden dat er zo’n onderzoek komt. Men moet ook blijk geven van verantwoordelijkheid’.

Peter De Roover (N-VA): ‘Begrip voor beide zijden’

N-VA-Kamerlid Peter De Roover roept op tot voorzichtigheid. ‘Als er doden zijn gevallen, moeten er altijd rode lichten aanspringen. Maar men zal mijn niet verleiden om voorgekauwde waarheden te vertellen. Ik ken het verhaal aan beide zijden en ik begrijp het ook van beide zijden’, zegt hij.

Voor de N-VA’er is het nu vooral belangrijk dat de waarheid aan het licht komt. ‘We zitten in een propaganda-oorlog, waarin beide partijen zich voordoen als het slachtoffer van de ander. Een onafhankelijk internationaal onderzoek is het minste wat hier moet gebeuren’, vindt De Roover. ‘Als daaruit blijkt dat een van beide partijen het internationaal recht met de voeten heeft getreden, en dat kan ook aan de kant van de Palestijnen zijn door bijvoorbeeld de inzet van burgers door Hamas, dan moeten er gevolgen zijn’, vindt de N-VA-politicus. ‘De spanningen nemen daar op dit ogenblik alleen maar verder toe, dat moet ons allemaal bezorgd maken.’

Het voorstel van sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen om de staat Palestina te erkennen, vindt De Roover voorlopig geen goed idee. ‘Mijnheer Van der Maelen is niet de man die op de feiten wacht. Wij zijn ook voor een tweestatenoplossing, en alles wat we daarvoor kunnen doen moet ook gebeuren, maar nu moeten we vooral vermijden dat het geweld nog erger wordt.’

Aan de uitspraken van de Israëlische ambassadrice in ons land over het conflict – zij noemde de Palestijnse slachtoffers dinsdagochtend ’terroristen’ – besteedt De Roover niet al te veel aandacht. ‘Het mag niet verbazen dat een ambassadrice haar eigen nationale verhaal vertelt. Dat is haar opdracht en functie’, zegt hij. ‘Als is de inhoud ervan natuurlijk nog iets anders.’

Dirk Van der Maelen (SP.A): ‘België moet de staat Palestina erkennen’

Israël pleegt ‘staatsterreur’ op de Palestijnse betogers in Gaza en daarom moeten zoveel mogelijk landen in de EU, België op kop, ‘de tweestatenoplossing redden door Palestina te erkennen als staat.’ Dat zegt sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen in een reactie op de uitspraken van de Israëlische ambassadrice in ons land, die de Palestijnse dodelijke slachtoffers ’terroristen’ noemt.

Bij gewelddadige confrontaties tussen het Israëlische leger en Palestijnse betogers aan de grens met Gaza vielen maandag zeker 55 doden, allemaal Palestijnen. Onder de slachtoffers waren ook acht kinderen.Simona Frankel, de Israëlische ambassadrice in België, noemt die slachtoffers allemaal ’terroristen’, omdat ze gestuurd worden door ‘de terroristische organisatie Hamas, die hen opoffert voor een media-oorlog’, zei ze dinsdag aan RTBF.

Groen en CD&V vragen dat de regering haar op het matje roept, maar dat gaat voor Dirk Van der Maelen (SP.A) nog niet ver genoeg. Hij wil dat Frankel gehoord wordt in de Commissie Buitenlandse Zaken over de kwestie. ‘Zij zegt dat de slachtoffers terroristen zijn. Ik heb daar eerlijk gezegd nog geen bewijs van gezien’, zegt Van der Maelen. ‘Waar ik wel bewijs voor zie, is terreur door Israël. Een land dat op ongewapende betogers schiet, dat heeft een naam: staatsterreur.’ De SP.A’er vindt het goed dat premier Charles Michel een onafhankelijk onderzoek vraagt, maar wil nog verder gaan. ‘De situatie is er gekomen door unilaterale actie van de VS, namelijk de verhuis van hun ambassade naar Jeruzalem. De Europese Unie moet nu de tweestatenoplossing voor Israël en Palestina redden, ook door een unilateraal optreden: Palestina erkennen als staat.’

De Europese Unie op zich kan geen staten erkennen, die bevoegdheid ligt bij de nationale regeringen. ‘Maar zoveel mogelijk landen moeten dat doen, en België kan daarvoor het initiatief nemen.’

Partner Content