Direct naar artikelinhoud
De Lijn

Stakingsdag: De Lijn experimenteert met prioritaire dienstverlening

Een bus van De LijnBeeld Dieter Nijs

Vervoersmaatschappij De Lijn zal tijdens de stakingsdag voor het eerst experimenteren met prioritaire assen, om op drukke lijnen toch passagiers te vervoeren. De vakbonden zijn tegen, maar nog meer beducht voor een echte minimale dienstverlening zoals bij NMBS.  

In tegenstelling tot de NMBS, waar een wettelijke regeling voorziet dat personeel kan worden opgevorderd, zal De Lijn enkel de werkwilligen inzetten op enkele prioritaire assen. Het gaat dan om drukke lijnen in en tussen bepaalde steden. Na een eerste experiment in Gent rolt De Lijn het systeem uit in de rest van Vlaanderen. 

Het is een eis uit de recente beheersovereenkomst met de Vlaamse regering, maar de vakbonden zijn tegen. 

'Wij zijn tegen omdat het niet gaat werken, gezien de vrijwillige basis'
Jan CoolbrandtACV

Tot zondag

"Wij zijn tegen omdat het niet gaat werken, gezien de vrijwillige basis", zegt Jan Coolbrandt van ACV. "Alles hangt af van het aantal chauffeurs die opdagen." Een verplicht systeem zoals bij NMBS ondermijnt volgens de bonden dan weer het stakingsrecht. 

De eerste test is bij de pensioenbetoging morgen woensdag, maar daarna ook van donderdag tot zondag, door een staking van de socialistische en liberale vakbond tegen een geplande reorganisatie bij De Lijn. 

Doordat het ACV als enige wel wil onderhandelen over die reorganisatie, zullen er vermoedelijk wel bussen rijden, maar het is niet zeker of het gaat om de prioritaire assen die De Lijn wil invoeren.