Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Linkse studenten protesteren tegen komst Francken naar VUB

De speech van Theo Francken werd voorafgegaan door een protestmars van studenten.Beeld Eric de Mildt

De veelbesproken lezing van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan de Vrije Universiteit Brussel is vandaag zonder problemen verlopen. Voorafgaand aan de lezing was er een protestmars van linkse studenten, maar in de zaal liepen de gemoederen nooit op.

De lezing van staatssecretaris Francken, op uitnodiging van het Liberaal Vlaams Studentenverbond en Jong N-VA Brussel, vond plaats iets meer dan een jaar nadat een eerste poging abrupt werd verhinderd door protesten. 

VUB-rector Caroline Pauwels gaf de inleiding voor de lezing en benadrukte dat de VUB een plaats is die de vrije meningsuiting blijft promoten. "De universiteit is een plaats waar zonder vooroordelen moet worden nagedacht. Waar vrijuit kan worden gesproken en vrijheid is voor woord en tegenwoord op basis van feiten en argumenten", stelt de rector.

Pauwels reageerde daarmee op de commotie die ontstaan was rond de lezing van Francken. Enkele studenten hadden, met steun van Jong Socialisten VUB, Globe Aroma en Comac, de studentenbeweging van PVDA, opgeroepen tot een protestmars.

De opkomst voor die mars was uiteindelijk lager dan verwacht. De organisatoren van de mars hoopten op minstens honderd demonstranten. Vanmiddag kwam een tachtigtal jongeren opdagen om te protesteren aan de VUB-campus.

Racisme

"Francken verspreidt overduidelijk racisme, het gaat van #opkuisen tot recent nog 'Arabische jongeren en stenen...'", zegt initiatiefneemster Naomi Stocker. "Bovendien ondermijnt Francken de mensenrechten, en erger nog, hij schendt ze. Met de hele Sudan-affaire, waar vluchtelingen teruggestuurd werden op risico van folteringen, schendt hij artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Iedereen die kritiek uit op zijn beleid wordt bovendien gecriminaliseerd. Kijk maar naar Unia en Artsen Zonder Grenzen."

Theo Francken spreekt de VUB toe.Beeld Eric de Mildt

Dat VUB-rector Caroline Pauwels de lezing van de staatssecretaris ingeleid heeft, noemen de actievoerders een fout signaal. Ze vinden dat de VUB zich "te gedienstig" opstelt tegenover een politieke machthebber onder het mom van de vrijheid van meningsuiting. 

Lees ook de opinie van Caroline Pauwels: Waarom Theo Francken welkom is op de VUB

Francken had het in zijn uiteenzetting over vier grote thema's: asiel, terreur en radicalisme, nationaliteit en terugkeer. Zo ging hij dieper in op zijn beleid en visie rond het Australisch model tegen migratie, een toekomstige deal tussen Europa en Tunesië, problemen binnen de Islam, de dubbele nationaliteit en de opvoering van de plaatsen in de gesloten centra.

Na de lezing maakte de staatssecretaris nog tijd voor een kritische vraag- en antwoordsessie. Zo werd hij geconfronteerd met zijn uitspraak over Arabische jongeren en stenen. "Ik geef toe dat ik dat te scherp had geformuleerd en zal dat niet meer doen", aldus Francken.