Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Noord-Korea dreigt top tussen Trump en Kim Jong-un te annuleren

Amerikaans president Donald Trump en Noord-Koreaans leider Kim Jong-un.Beeld AP

Noord-Korea dreigt ermee de nakende top tussen Amerikaans president Donald Trump en Noord-Koreaans leider Kim Jong-un te annuleren vanwege de gezamenlijke legeroefeningen van de Amerikanen met Zuid-Korea. Het Witte Huis laat weten dat het standpunt van Noord-Korea “onafhankelijk” zal worden onderzocht.

Pyongyang heeft een voor woensdag voorziene ontmoeting op hoog niveau met de zuidelijke buur al geannuleerd, en dreigt ermee hetzelfde te doen met de topontmoeting van 12 juni in Singapore tussen Trump en Kim. Dat heeft, volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap, het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vandaag gemeld.

Volgens KCNA zijn de gezamenlijke militaire manoeuvres van de Amerikanen en Zuid-Korea een repetitie voor een potentiële inval in Noord-Korea en een provocatie, net terwijl de banden tussen beide Korea's hechter aan het worden zijn.

De besprekingen op hoog niveau tussen beide Korea's in de plaats Panmunjon in de gedemilitariseerde zone zouden voortborduren op de inter-Koreaanse top van vorige maand.

Woordvoerster Heather Nauert van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat de voorbereidingen voor de top Trump-Kim blijven doorgaan. De militaire oefeningen met Zuid-Korea zijn ook geen provocatie, "dat zijn dingen die we over de hele wereld doen". Tevoren heeft Kim Jong-un gezegd dat hij er begrip voor heeft dat voor de VS de oefeningen met Zuid-Korea belangrijk zijn.

Het Witte Huis zegt “op de hoogte” te zijn van de Zuid-Koreaanse nieuwsberichten. In het een mededeling zegt Sanders wel dat het standpunt van Noord-Korea “onafhankelijk” zal worden onderzocht. De Verenigde Staten zullen “onafhankelijk bekijken wat Noord-Korea heeft gezegd en blijven nauw samenwerken met onze bondgenoten”.