Direct naar artikelinhoud
Nepal

Chinees (69) met twee geamputeerde benen bereikt top Mount Everest

Chinees (69) met twee geamputeerde benen bereikt top Mount Everest
Beeld AFP

Xia Boyu, een 69-jarige Chinees, heeft bij zijn vijfde poging de top van de Mount Everest bereikt langs de kant van Nepal. Opmerkelijk, aangezien Boyu's beide benen geamputeerd zijn tot onder de knie. Pittig detail: de Chinees verloor zijn beide voeten tijdens zijn eerste mislukte expeditie op 's werelds hoogste berg.

Dat gebeurde in 1975, toen hij 26 was. Boyu maakte toen deel uit van een 20-koppig Chinees team dat de 8.848 meter hoge top probeerde te bereiken. Zo'n 200 meter van de top moesten de bergbeklimmers echter terugkeren door een storm. 

De afdaling verliep bijzonder moeilijk, en het team zag zich gedwongen de nacht in de open lucht door te brengen. Volgens Chinese media stond Boyu zijn slaapzak af aan een zieke medereiziger, om de volgende ochtend vast te stellen dat zijn beide voeten bevroren waren. 

Zijn voeten moesten geamputeerd worden, maar dat weerhield Boyu er niet van zijn grote droom alsnog na te streven. Op protheses begon hij kleinere bergen rond Peking te beklimmen en lange trektochten te maken, allemaal ter voorbereiding op dat ene, belangrijke doel: de Everest bedwingen. Maar in 1996 bleek dat hij lymfoom had, en dat zijn beide benen geamputeerd moesten worden onder de knieën.

Chinees (69) met twee geamputeerde benen bereikt top Mount Everest
Beeld AFP

Discriminerende maatregel

In 2014 was hij opnieuw klaar om zijn droom waar te maken, maar werd zijn poging afgebroken door lawines. Een nieuwe klimpoging, het jaar nadien, ging niet door omwille van de aardbeving in Nepal. In 2016 kon Boyu de top opnieuw tot op 100 meter naderen, maar moest hij weer omkeren door slecht weer.

Ook dit jaar was het feestje bijna niet doorgegaan. De Nepalese overheid riep in december een ban in het leven voor geamputeerden en blinden om de Everest te beklimmen. Het Nepalese hooggerechtshof oordeelde echter dat de maatregel discriminerend was en veegde ze in maart van tafel.

Gisteren rond 8.30 uur 's ochtends bereikte Boyu dan eindelijk de top. "Mijn vader heeft de top van de Everest om 8.26 uur Nepalese tijd bereikt. Hij maakte zijn droom waar die hij al veertig jaar koesterde", schreef zijn zoon Cloud Xia op het Chinese berichtenplatform WeChat. 

Discriminerende maatregel
Beeld AFP

Xia Boyu werd bij zijn expeditie begeleid door Mingma G. Sherpa, de bekende en ervaren Nepalese bergbeklimmer die de veertien hoogste toppen ter wereld bij zijn eerste poging kon bereiken. Nog elf andere sherpa's maakten deel uit van de expeditie.

Hij is niet de eerste met twee geamputeerde benen die ooit op het beroemde dak van de wereld zat. De Nieuw-Zeelander Mark Inglis deed het hem al voor in 2006, maar dan langs de Tibetaanse zijde.