© gvh

Christelijke vakbond boos op socialistische en liberale collega’s: “Waarom moet de reiziger hier weer voor opdraaien?”

Veel bussen en trams van De Lijn zullen vanaf vandaag tot en met zondag niet rijden. Vooral in de steden wordt grote hinder verwacht. Dat komt door een staking van de socialistische vakbond ACOD en de liberale vakbond ACLVB tegen een hervormingsplan bij De Lijn. Het ACV doet alleen vandaag mee.

christof willocx

De staking tegen De Lijn duurt van morgen tot en met zondag. Vandaag is er ook al grote hinder omdat de vakbonden van De Lijn meedoen aan een algemene staking tegen de geplande pensioenhervorming van de regering-Michel. De staking van vandaag geldt dus niet alleen bij De Lijn, maar bijvoorbeeld ook in sommige scholen en privébedrijven. Mogelijk krijgt u door de staking ook geen post.

Maar vanaf morgen rijden veel bussen en trams dus niet omdat ACOD en ACLVB boos zijn op De Lijn. “De Lijn wil tegen eind 2020 286 voltijdse bedienden laten afvloeien”, zegt Rita Coeck, federaal secretaris van ACOD. “Daardoor zal de werkdruk bij de mensen die wel mogen blijven nog verhogen. En de werkdruk is nu al hoog, omdat er al zes jaar een aanwervingsstop is voor administratief bedienden bij De Lijn.”

Waarom vier dagen staken?

Waarom staken de vakbonden niet één, maar víér dagen? “Die aanpak is door onze militanten voorgesteld”, zegt Rita Coeck. “Door vier dagen te staken, kunnen ook mensen die op een bepaalde dag niet werken aan de staking deelnemen. Onze mensen mogen kiezen of ze één, twee, drie of vier dagen staken.”

Coeck wijst met een beschuldigende vinger naar de Vlaamse regering. “De meeste overheden in het buitenland begrijpen dat er nood is aan een goed werkend openbaar vervoer”, zegt Coeck. “Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vindt dat blijkbaar niet, want hij wil voortdurend besparen. Als er minder bedienden zijn die de planning doen of die iemand moeten sturen om een kapotte bovenleiding te herstellen, hoe kan de dienstverlening van De Lijn dan verbeteren? De Vlaamse regering voert een fout beleid.”

ACV: “Dit is zachte hervorming”

De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten staakt niet mee. “ACOD heeft de onderhandelingen met de sociale bemiddelaar drie keer afgewezen”, zegt Jan Coolbrandt, nationaal secretaris van ACV Openbare Diensten.

“Nochtans wil De Lijn de hervormingen, die nodig zijn om tegen 2020 de concurrentie met privébedrijven aan te kunnen, op een zachte manier doorvoeren. Er komen geen naakte ontslagen. Het gaat dus over natuurlijke afvloeiingen. De Lijn wil niet raken aan de lonen van het personeel. En alle verworven rechten blijven behouden.”

“Waarom moet de reiziger hier dan weer voor opdraaien?”, vraagt Coolbrandt zich af. “De andere vakbonden willen een blokkade. Wij willen spreken met De Lijn. Anders dreigt dit bedrijf niet tijdig klaar te zijn voor de concurrentie met privébedrijven en vallen er misschien wél echte ontslagen.”

De Lijn: “Dit is geen besparing”

De Lijn benadrukt dat het hervormingsplan geen besparingsoefening is. “We willen een efficiëntere organisatie, waarbij enkele tussenschakels worden weggenomen”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn. “Dat levert ons 40 miljoen euro op. Dat bedrag wordt geherinvesteerd in het personeel en de reizigers.”

De Lijn wil dit jaar in de provincie Antwerpen bijvoorbeeld 129 nieuwe chauffeurs aanwerven. “We willen tegen eind 2020 ook 63 coaches aanstellen”, zegt Van de Vreken. “Zij moeten onder meer nieuwe chauffeurs onthalen, chauffeurs opvangen na een incident of een ongeval, het ziekteverzuim opvolgen en een luisterend oor hebben.”

De Lijn test deze week ook een systeem uit waarbij de reiziger via zijn smartphone perfect weet welke tram- of busrit door de staking wordt getroffen en welke niet. “Omdat we het eerst intern uittesten, is het nu nog niet voor de reiziger toegankelijk”, zegt Tom Van de Vreken.