Peperdure raspaarden ongedeerd, maar ongeruste eigenaars houden wacht na brandstichting

© ssj

© ssj

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Aan een te koop staande boerderij in Sint-Pieters-Leeuw werd maandagavond brand gesticht. De schade bleef gelukkig beperkt en de paarden in de stal bleven ongedeerd. Toch zijn de eigenaars er niet gerust in. “We houden de wacht”, klinkt het.

Jelle Schepers

Bij de hulpdiensten kwam maandagavond kort na 22.30 uur een telefoontje binnen over een uitslaande boerderijbrand in de Mollemstraat in Sint-Pieters-Leeuw. “Bovendien werd ons gemeld dat er zich tien paarden in de stallen bevonden, en dat er kans was dat het vuur zou overslaan naar het woongedeelte”, zegt brandweerofficier Pieter-Jan Collier.

“Bij onze aankomst merkten we effectief vlammen op. Rechts van de boerderij, stond een klein bijgebouw. Daar lag hout tegen gestapeld en dat had vuur gevat. De boerderij zelf was niet bedreigd en paarden die in de stal stonden, hebben zelfs niets van de brand gemerkt. Het vuur kregen we uiteindelijk vrij snel onder controle. De stapel hout hebben we opengetrokken om alles grondig te kunnen blussen.”

Zowel bij de brandweer als de politie was er een sterk vermoeden dat de brand werd aangestoken, aangezien zo'n houtstapel niet vanzelf in brand schiet. Het parket Halle-Vilvoorde stuurde een branddeskundige ter plaatse en die stelde effectief vast dat het om brandstichting ging.

Over de identiteit van de brandstichter is voorlopig niets gekend. Opvallend is dat de in verval geraakte boerderij eind deze maand openbaar verkocht wordt en dat vandaag een eerste van vier bezoekdagen wordt georganiseerd door de notaris. Die bezoekdagen zouden ondanks de brand gewoon doorgaan.

Wereldtop

De man die de stallen van de boerderij gebruikt om zijn paarden in onder te brengen, is er niet gerust in. “Bij onze familie was er toch wel paniek toen we het nieuws te horen kregen”, aldus de paardeneigenaar, die de stallen al sinds 2008 gebruikt. “Mijn zoon woont vlakbij en was snel ter plaatse. Hij heeft mij verwittigd. Volgens de eerste berichten stond het hele gebouw in brand, maar bij het aanrijden vernam ik van een buurman dat dit gelukkig niet het geval was. De wind zat volgens de brandweer goed, anders zou het een ramp kunnen geweest zijn. In de stal links staan immers tien ras- en keurpaarden, echt wereldtop.”

Over de brandstichting zelf wil de man zich niet te veel uitspreken. “Mijn zoon en ik waren er die avond om kwart voor acht vertrokken, en een paar uur later breekt er brand uit. Dat gebeurt niet zomaar. Of ik vijanden heb? Niet dat ik weet”, stelt de man. “We zijn er alvast niet gerust in en sluiten niet uit dat het opnieuw gebeurt. Daarom zullen we ter plaatse de wacht houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen