Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Noord-Korea dreigt top tussen Trump en Kim Jong-un te annuleren. Trump: "We zullen zien"

Noord-Korea dreigt top tussen Trump en Kim Jong-un te annuleren. Trump: "We zullen zien"
Beeld AP

De Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken dreigt dat voor Pyongyang de geplande top met de Verenigde Staten niet hoeft door te gaan als het land onder druk gezet blijft worden om zijn nucleair programma eenzijdig op te geven. Dat meldt het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap, op basis van zijn Noord-Koreaanse tegenhanger KCNA. Amerikaans president Donald Trump reageerde al dat hij niet officieel op de hoogte werd gebracht - "We zullen zien" - maar dat de eis voor nucleaire ontwapening overeind blijft.

, en

De Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye-gwan zegt dat Noord-Korea niet geïnteresseerd is in gesprekken waarin het gedwongen wordt om zijn nucleair arsenaal op te geven. "We zijn niet meer geïnteresseerd in gesprekken als ze ons eenzijdig in een hoek drummen en ons dwingen om kernwapens op te geven", zei Kim. "Het is onvermijdbaar om te herbekijken of we deelnemen aan de top met de VS." 

Kim riep Washington op om eerlijk te zijn tijdens de gesprekken, en dat Noord-Korea het "gepaste antwoord" zou geven.

Gezamenlijke legeroefeningen

Eerder op de dag dreigde Noord-Korea er al mee om de geplande top tussen Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te annuleren. Het zegde ook gesprekken af met Zuid-Korea. Toen haalde het de aan de gang zijnde gezamenlijke legeroefeningen van de Amerikanen met Zuid-Korea aan als reden.

De besprekingen op hoog niveau die vandaag hadden moeten plaatsvinden in Panmunjom (de gedemilitariseerde zone; nvdr) borduurden nog voort op de inter-Koreaanse top van vorige maand. De volledige denuclearisatie had daarbij centraal moeten staan, net als het voornemen om de Korea-oorlog formeel te beëindigen.

Telefonisch overleg

Volgens Yonhap vindt op dit moment telefonisch overleg plaats tussen Zuid-Koreaanse en Amerikaanse diplomaten over het afspringen van de gesprekken tussen de twee Korea's

Het Witte Huis zegt "op de hoogte" te zijn van de Zuid-Koreaanse nieuwsberichten. In het een mededeling zegt woordvoerster Sarah Sanders wel dat het standpunt van Noord-Korea "onafhankelijk" zal worden onderzocht. De Verenigde Staten zullen "onafhankelijk bekijken wat Noord-Korea heeft gezegd en blijven nauw samenwerken met onze bondgenoten". 

Het Witte Huis blijft ondanks de dreigende taal vanuit Noord-Korea optimistisch. "We blijven hoopvol dat de vergadering zal plaatsvinden", zei Sanders van het Witte Huis bij de conservatieve televisiezender Fox News. "Indien de ontmoeting doorgaat, zal de president er klaar voor zijn."

"Wij hebben niets gezien, wij hebben niets gehoord", zei Trump volgens het ABC News vandaag zelf in verband met de Noord-Koreaanse dreigementen. "Wij zullen zien wat er gebeurt".

Ook Heather Nauert, de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt dat de VS niet zijn ingelicht over eventuele Noord-Koreaanse bedenkingen. "We blijven voortgaan met de voorbereidingen van de ontmoeting tussen president Trump en Kim Jong-un" over de "denuclearisering" van Noord-Korea.