Direct naar artikelinhoud
Film Top 10

Tien films die u deze week niet mag missen

Deadpool 2.Beeld RV/Fox Entertainment Group

Zin in een avond zonder Netflix? De filmredactie van De Morgen selecteert voor u het beste wat de bioscopen deze week te bieden hebben.

1. A Quiet Place

Goed nieuws voor wie de bioscoop mijdt uit angst voor luid knabbelende buren: de inventieve monsterthriller A Quiet Place speelt zich af in een wereld waar elk geluid dodelijk kan zijn, en dwingt het publiek dus tot volledige stilte. Bezint eer ge aan die emmer popcorn begint! Acteur/regisseur John Krasinski houdt je voortdurend op het puntje van je stoel, en laat je daar af en toe afdonderen van het schrikken. Maar hij begrijpt ook dat de sleutel van een goeie horrorthriller in de personages zit. Als A Quiet Place zo onder je vel kruipt, dan is dat omdat het een pakkende fabel is over ouderschap.
Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

2. Deadpool 2

Met Avengers: Infinity War nog in de zalen is alweer een nieuwe superheldenfilm misschien een risico. Maar dit is écht anders. Deadpool was in 2016 een échte middenvinger naar het genre. De sequel op dat onverwachte succes mocht wat grootser. Maar de basis van deze super(anti)heldenfilm blijft hetzelfde. Ook deel twee zit nokvol sarcasme, goor geweld en een ongezonde dosis nihilisme. En Deadpool 2 weet zelfs heel even emotioneel naar de keel te grijpen. Een bloedrode, bitterzoete cocktail.
Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

3. Everybody Knows

Heeft tweevoudig Oscarwinnaar Asghar Farhadi (A Separation) voor het eerst een teleurstellende film gemaakt? In Cannes vonden velen van wel, maar wij zagen een behoorlijk hoogwaardige mengeling tussen thriller en melodrama, met een uitstekende Penélope Cruz en Javier Bardem in de hoofdrollen. Farhadi heeft – voor de gelegenheid in het Spaans – heel wat verrassingen en geheimen voor u in petto. Die laat hij niet als duiveltjes uit doosjes springen: het scenario is veeleer een complexe origamistructuur die de regisseur langzaam ontvouwt, totdat we uiteindelijk het volledige papier kunnen zien.
Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

4. Duel

Jaws, E.T., Indiana Jones, Jurassic Park of Hook. Iedereen geboren na 1970 is opgegroeid met de cinema van Steven Spielberg. Maar heeft u ooit zijn debuutfilm gezien? Duel is pure paranoia op de snelweg, waar een handelsreiziger wordt geterroriseerd door een trucker. Een technisch virtuoze film die Spielberg, toen het nieuwe wonderkind van Hollywood, voorgoed lanceerde. Scenarioschrijver David Koepp - die sinds de jaren 1980 regelmatig met Spielberg samenwerkte - komt de film inleiden tijdens een speciale vertoning in Cinematek.
Op 19/5 in Cinematek - Ledouxzaal (Brussel). Lees hier ons recentste interview met Spielberg.

5. Juul's Ears

Heist-op-den-Berg mag twee records op zijn naam schrijven: die voor gemeente-met-de-meeste-koppeltekens, en die voor gemeente-met-de-meeste-jazzgrootheden. Geen idee wie we voor die eerste prestatie moeten danken, maar de tweede is de verdienste van Juul Anthonissen. De documentaire Juul's Ears toont hoe hij de koers opzijschoof om Charles Mingus en Bill Evans te doen optreden. Na een succesvolle doortocht tijdens het documentairefestival Docville kan u deze charmante film nog twee keer bekijken in Leuven.
Op 21 en 27/5 in Cinema ZED (Leuven). Lees hier ons artikel over Juul's Ears.

6. De achtste dag

Als een spannende documentaire, zo werd De achtste dag in Nederland ontvangen. Wie had dat ooit gedacht over een film waarin Yves Leterme een hoofdrol speelt? In december 2008 viel zijn regering over de Fortis-affaire. Een uitloper van de totale bankencrisis, waardoor het hele Europese financiële stelsel in elkaar klapte. De Europese leiders van toen zijn de leidraad in een documentaire over die zeven spannende dagen uit 2008: de poging tot reddingsoperatie van Fortis/ABN-Amro. Wat gebeurde er toen? En waar staan we nu, tien jaar later?
Op 22/5 in het kader van Docpoppies.

7. Final Portrait

In zijn vijfde film als regisseur schetst acteur Stanley Tucci een luchtig portret van beeldhouwer Alberto Giacometti. Wie allergisch is aan typische Hollywoodbiopics hoeft niet meteen gillend weg te lopen. Deze film gaat meer over de mysteries van het creatieve proces dan over Giacometti zelf. Zo’n abstract onderwerp kiezen getuigt van moed. Het bovendien ook nog eens leuk houden, van veel talent. Een rusteloze Geoffrey Rush lijkt griezelig goed op Giacometti, maar vervalt nooit in geforceerde imitatie. Ook niet 20 jaar na datum.
Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

8. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

In onze herinnering is de eerste The Lord of the Rings niet zo gek oud. Maar kijk, intussen is ie bijna zeventien jaar oud. Nog niet helemaal volwassen, maar blijkbaar toch oud genoeg om de film als klassieker te bestempelen. Dat vindt Kinepolis, althans. De bioscoopketen neemt het eerste deel van Peter Jacksons filmtrilogie - over een magische ring die dringend vernietigd dient te worden - op in haar Movie Classics-programma. En dat kan u tevreden stemmen. Of u kan denken als Frodo: "I wish none of this had happened."
Op 21/5 in Kinepolis.

9. Molly Monster

Een tekenfilm voor kleuters moet vooral simpel zijn. Molly Monster, met in de hoofdrol een kleine draak, ziet er knotsgek uit, maar houdt de grappen op maat. En niet al te belerend. Of wat dacht u van een liedje over de geneugten van het ruziemaken? Kortom: gesneden koek voor kibbelende broertjes en zusjes.
Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

10. The Big Lebowski

“The Dude abides”, voorspelden The Coen Brothers al in 1998, en ze hebben gelijk gekregen. Twintig jaar na de release van The Big Lebowski, de cultfilm waarvan de cultus zo groot is dat het bezwaarlijk nog een cultfilm valt te noemen, viert Cinema ZED de cinema met een screening op groot scherm. De plot samenvatten is onbegonnen werk – “The story is ludicrous”, klinkt het in de film zelf – maar het volstaat te zeggen dat The Big Lebowski op groot scherm niet te missen is. Far fuckin' out, man.
20, 24 en 28/5 in Cinema ZED (Leuven). Lees hier ons artikel over het jubileum.