Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Betogers in Brussel.Beeld BELGA

De Israëlische ambassadeur in België heeft een diplomatieke rel veroorzaakt met haar uitspraken over de protesten in Gaza. De topontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un staat op losse schroeven. En in Antwerpen kun je voor 35 euro per uur naar hartenlust zombies afknallen. Met dit overzicht kunt u tijdens de lunchpauze over alles meepraten.

In het nieuws

1. Diplomatieke rel over Gaza

Simona Frankel, de Israëlische ambassadeur in België, neemt geen woord terug van haar 'terroristen'-uitspraak. Ook niet nadat minister Reynders (MR) haar op het matje heeft geroepen. Zo belandt ons land in een diplomatieke rel over Gaza.

Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu legt de schuld voor het bloedbad van maandag aan de grens tussen de Gazastrook en Israël. "Hamas duwt burgers – vrouwen en kinderen – in de vuurlinie."

De bekendste mensenrechtenactivist van Gaza, Raji Sourrani, ontkent dat met klem. "Het zijn gewone burgers van Gaza die gebruik maakten van het recht om te demonstreren. Ze zijn boos, gefrustreerd, maar waren vreedzaam en onbewapend. Niemand kan verwachten dat we verder leven zoals nu."

Lees ook: Ik weet dat ik naar stervende mensen kijk, maar het komt niet binnen. De afstand is te groot

2. Nationale betoging vandaag: hier mag je hinder verwachten

Vandaag trekken de drie grote vakbonden naar het centrum van Brussel om er te protesteren tegen de pensioenplannen van de regering. Die gaat nu al met hinder gepaard in het openbaar vervoer. Ook scholen blijven dicht, en in crèches, zieken- en bejaardentehuizen zal de betoging zich eveneens laten voelen, net als aan de overheidsloketten. Een overzicht.

3. Voka legt hoger inschrijvingsgeld voor studenten op tafel

Reken studenten meer inschrijvingsgeld aan. Met dat voorstel komt werkgeversorganisatie Voka, die pleit voor een herziening van de financiering van universiteiten en hogescholen. "Het lijkt ons niet verkeerd om wat meer verantwoordelijkheid bij de studenten en hun ouders te leggen."

4. "Een provocatie": Noord-Korea dreigt top tussen Trump en Kim Jong-un te annuleren

De Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken dreigt dat voor Pyongyang de geplande top met de Verenigde Staten niet hoeft door te gaan als het land onder druk gezet blijft worden om zijn nucleair programma eenzijdig op te geven

In het nieuws
Beeld AP

5. Eindhoven, de snelst groeiende luchthaven van Vlaanderen

De makkelijkste luchthaven van Antwerpen ligt in Nederland – toch als we de talrijke promotiespotjes van Eindhoven Airport op radio en tv mogen geloven. Buitenlandse luchthavens proberen Vlamingen over de grens te lokken, met succes. Zo zag Eindhoven het aantal Belgische passagiers in een jaar tijd verdubbelen.

6. Calvo gooit alle groene bescheidenheid overboord in nieuw boek, maar is dat wel de juiste weg?

Kristof Calvo (Groen) wil weer winnen. In een nieuw boek dat bulkt van de branie is van politieke bescheidenheid geen spoor. Van het oude groene DNA ook niet, morren de tegenstanders. Is dat voluntarisme van Calvo wel de juiste weg?

Aan het koffieapparaat

1. Dat Karen Damen al begint te wenen als iemand een boterham smeert, is bekend. Maar het wordt een epidemie

In onze rubriek DM ZAPT zet de redactie de blik op oneindig. Vandaag: Joël De Ceulaer over de tranen van de hedendaagse tv-presentator. "Laatst las ik in de krant de getuigenis van een verpleegster. 'Na de zesde nachtshift met dertig patiënten', vertelde die, 'rijd ik huilend naar huis.' Haar geloofde ik wél."

2. Zombies afknallen voor 35 euro per uur

Van zombies neerschieten tot een gijzeling oplossen: met The Park opent Telenet zijn eerste locatie waar je met vrienden virtualrealitygames kunt spelen. De virtualiteit beperkt zich voorlopig alleen nog tot Antwerpen. "De verwachtingen van mensen rond entertainment veranderen. Het gaat steeds vaker om ervaringen."

3. Holy shit! Een geschiedenis van ons toiletbezoek

Holy Shit! is Jaffe Vinks kijk op anderhalve eeuw sanitaire vooruitgang, van beer emmeren in de gracht tot wc's die je achterste wassen en drogen. "De vanzelfsprekendheid waarmee we 's ochtends naar de wc gaan, fascineert me."

4. It's a dirty job, ik draag zelfs een vuilniszak in mijn handtas

Wie de afvalberg die ze maakt een hele dag met zich meezeult, moet deze toch automatisch verkleinen, dacht journaliste Katrin Swartenbroux. Het leverde haar vooral een interessante lijfgeur op. "Ik moet een week lang over straat met een verdacht rammelende en vreemde luchtjes verspreidende tas onder de arm. Gelukkig ben ik een blanke vrouw."

Journaliste Katrin Swartenbroux leeft een week plasticvrij.Beeld Tine Schoemaker