Direct naar artikelinhoud
Defensie

Sp.a zwaait met nieuwe mail in F-16-dossier: "Vandeput was wél op de hoogte! U heeft gelogen"

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).Beeld BELGA

In de Kamercommissie Defensie heeft sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen een mail voorgelezen van een hooggeplaatste militair die zegt dat het perfect mogelijk is om de F-16's te upgraden en dus langer in de lucht te houden. 'En wie staat daar in cc? Steven Vandeput!'

De mail waarover Van der Maelen beschikt, dateert van september 2017 en is gericht aan luitenant-generaal Claude Van De Voorde, gewezen kabinetschef van Vandeput en op dat moment hoofd van de militaire inlichtingendienst. Daarin erkent een hoge militair dat de voorgestelde opschorting van de aankoopprocedure voor nieuwe F-16's een goed idee is. 

"Er is momenteel onvoldoende basis voor gelijk welke beslissing", leest Van der Maelen voor. "Er worden waarschijnlijkheidsberekeningen gemaakt door Lockheed Martin. Het is perfect mogelijk om onze F-16's te upgraden, zoals elders ook geprogrammeerd is." De verzender geeft aan dat op dat moment enkele topmilitairen een studie uitvoerden, en in afwachting van hun rapport stelt hij voor om geen beslissingen te nemen. "In kopie: Steven Vandeput."

'Geen enkel bewijs'

Dat zou betekenen dat de minister al in 2017 op de hoogte was van een mogelijke verlenging van de F-16's, terwijl hij eerder zei dat hij van niets wist. "Ik vind die mail niet terug, dus dan zou het weleens goed kunnen zijn dat die nooit verzonden is", zei een geïrriteerde Vandeput. "Zeg mij wie die mail verstuurd heeft, dan kan ik tenminste een deftig onderzoek voeren. Elke keer weer denkt u hier een document op te diepen waaruit blijkt dat iedereen liegt. Ik ben het echt beu dat u zaken beweert waarvan u geen enkel bewijs heeft."

'Elke keer weer denkt u hier een document op te diepen waaruit blijkt dat iedereen liegt. Ik ben het echt beu dat u zaken beweert waarvan u geen enkel bewijs heeft'
Steven Vandeput, defensieminister (N-VA)

Maar Van der Maelen is ervan overtuigd dat hij hiermee een bommetje heeft opgediept. "Dit is een leugenpaleis. Collega's van de meerderheid, denk heel goed na of jullie dit kunnen blijven accepteren, om door deze minister belazerd te zijn. En niet alleen door de minister, er zijn hier personen uit de legertop verschenen die ons ook de waarheid niet verteld hebben! Ik vrees dat ze één voor één onder druk gezet zijn om alleen te lossen wat in het kraam past." 

Aan de interne en externe audit hecht Van der Maelen helemaal geen geloofwaardigheid meer. Hij vraagt om generaal Van De Voorde te horen onder ede, maar commissievoorzitster Karolien Grosemans (N-VA) wijst hem erop dat dat niet kan. "Dit is geen onderzoekscommissie."

Transparantie

De meerderheid blijft voorlopig achter Vandeput staan. "Dat Van der Maelen eerst eens transparantie geeft aan zijn collega-parlementsleden", zegt Open Vld-parlementslid Tim Vandenput. "Hij vraagt de meerderheid om goed na te denken, wel, ik zal dat doen als hij mij een kopie van de mail geeft met de naam van de verzender. Het is duidelijk uit de vorige hoorzittingen dat de minister niet op de hoogte was van de studies van Lockheed Martin." 

Ook Veli Yüksel (CD&V) vraagt transparantie. "We moeten uitsluitsel krijgen of de minister die mail effectief ontvangen heeft en wat daarmee gebeurd is." Maar Van der Maelen geeft de mail voorlopig niet vrij, om zijn bron te beschermen. Voor Vandeput is de kous daarmee af. "Ik ga mij niet blijven verdedigen tegen mails waarvan men niet eens wil zeggen van wie ze komen."

Eigenlijk kwam de minister berekeningen voorstellen van de kostprijs om de F-16's zes jaar langer in dienst te houden. Zonder de extra kosten voor bijvoorbeeld de verlenging van de motoren kwam hij al aan een meerkost van 271 miljoen euro. "Financieel is er dus geen voordeel te halen uit het uitstellen van de keuze. Bovendien weten we absoluut niet zeker dat het kan."