© Wim Hendrix

Huts wuift aantijgingen Bahamas Leaks weg: “Ik hou mij aan de wet”

De naam van Fernand Huts – baas van het logistieke bedrijf Katoen Natie en een van de grootste werkgevers van ons land – valt in de zogenaamde ‘Bahamas Leaks’, een nieuwe reeks uitgelekte documenten over belastingparadijzen. Vooral het bedrijvenpark Zonamerica dat hij uitbaat in Montevideo (Uruguay) komt in het vizier. “Ik hou mij altijd aan de regels”, reageert Huts.

Joris VAN DER AA

Na de Offshore Leaks en de Panama Papers pakt het internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) nu groot uit met de Bahamas Leaks. Het gaat om tienduizenden pagina’s vertrouwelijke informatie over zakenlui en politici die belangen zouden hebben in offshoreconstructies op de Bahama’s.

Draaischijf in Uruguay

Ook de naam van de Antwerpse zakenman Fernand Huts duikt op in de documenten. Huts stapte in 1998 in de offshore van de Uruguayaanse zakenman Orlando ­Dovat, en dat jaar kocht hij ook een aandeel van 43,5% in de belastingvrije zone Zonamerica in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. Het uitbaten van Zon­america – dat deel uitmaakt van een holding op de Bahama’s – brengt Huts jaarlijks miljoenen op. Het bedrijvenpark in Uruguay blijkt een draaischijf te zijn voor internationale belastingconstructies. Zonamerica duikt meer dan 9.100 keer op in de uitgelekte documenten van de Panama Papers en de Bahamas Leaks. Huts stapte in 1998 ook samen met Dovat in twee Panamese genootschappen. Hij kreeg via een transactie met het trustfonds MontSaintMichel Trust op het Franse eiland Guernsey aandelen van de Panamese vennootschappen.

Dat zijn naam wordt genoemd in verband met belastingontwijking of belastingontduiking, wuift Huts weg. “Wij doen zaken over de hele wereld en daarbij houden we ons altijd aan de plaatselijke regels en voorschriften.”

“Succesvolle vrijhandelszone”

Huts noemt de onthullingen over zijn aanwezigheid op de Bahama’s en in Uruguay zeer oud nieuws. “Dat wij zaken doen in Monte­video is al lang geen nieuws meer”, lacht Huts. “De voorbije jaren zijn er tientallen politici en journalisten komen kijken naar wat wij in Uruguay doen.” Zon­america noemt hij een succesverhaal. “Wij hebben ons ingekocht in die vrijhandelszone en daardoor ben ik tussen 1998 en 2013 bestuurder geweest in die holding. Die vrijhandelszone is overigens zeer succesvol. Ze biedt werk aan 10.000 mensen en produceert 6% van het BNP van ­Uruguay. Meer valt er over die hele kwestie niet te vertellen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER