© Kioni Papadopoulos

Wat betekent het vertrek van schepen Heylen voor de Antwerpse CD&V?

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft uitsluitend lovende woorden voor de vertrekkende Philip Heylen. Maar wat betekent het vertrek van de schepen voor de Antwerpse CD&V?

“Antwerpen is de onbetwiste cultuurhoofdstad van Vlaanderen. Er kon geen betere, meer plichtsgetrouwe schepen zijn dan Philip Heylen om dat uit te stralen. Het cultuurbeleid van onze stad is het voorbije decennium onder zijn vakkundige leiding verruimd en uitgediept”, zegt Bart De Wever. Hij is ook lovend voor Heylens werk als schepen van Stads- en Buurtonderhoud en Economie.

In één adem geeft de burgemeester mee dat Heylen “wellicht” vervangen wordt door CD&V-gemeenteraadslid Caroline Bastiaens. Maar CD&V wil dat nog niet bevestigen. “Woensdag valt er tijdens het partijbestuur mogelijk een beslissing over de opvolger”, zegt Antwerps CD&V-voorzitter Arianne Van Dooren.

Dat het vertrek van Heylen een verlies is voor de partij, staat wel buiten kijf voor Van Dooren. “Maar CD&V staat in Antwerpen sterk genoeg om dat op te vangen. We hebben jonge mensen klaarstaan om de partij verder uit te bouwen. Dat zal de volgende weken en maanden blijken.”

Voor de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V) zal Philip Heylen altijd “een goede collega en vriend voor het leven” blijven, zo klinkt het. “Ik begrijp zijn keuze. As je iets anders wil doen, moet je op een zekere leeftijd een keuze maken.”

Mooi cadeau

Ook volgens Van Peel is het vertrek van Heylen geen probleem voor CD&V. “Naast mezelf hebben we in Antwerpen met mensen zoals Nahima Lanjri en Caroline Bastiaens ervaring. En onze partij heeft ook veel jong talent dat stilaan kansen gaat krijgen. Wie Philip gaat opvolgen, is een zaak van het partijbestuur. Maar hij of zij krijgt alleszins de kans om zich nog twee jaar in te werken en bekend te geraken bij het publiek. Eigenlijk is dat een mooi cadeau.”

De gedoodverfde kandidaat, Caroline Bastiaens, beperkt zich tot het uitspreken van haar waardering voor de uittredende schepen. Over de opvolging geen woord.

Philip Heylen reageert zelf laconiek. “Als je blijft, hou je volgens sommigen jonge talenten tegen. Als je opstapt, betekent dat een verlies voor de partij. Zo is het altijd iets. Ik maak me geen zorgen.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER