Direct naar artikelinhoud
Facebook

Facebook-CEO Mark Zuckerberg komt naar Europees parlement voor gesprek over privacyschandaal

Facebook-CEO Mark Zuckerberg.Beeld REUTERS

Facebooktopman Mark Zuckerberg zal persoonlijk naar het Europees parlement afzakken om er uitleg te geven over het privacybeleid van zijn bedrijf. Hij doet zijn verhaal echter niet in het openbaar; alleen de fractieleiders en een rapporteur van een commissie zullen aanwezig zijn bij het gesprek. Wanneer Zuckerberg precies naar Brussel komt, is nog niet geweten, maar mogelijk al volgende week, zegt parlementsvoorzitter Antonio Tajani.

De voorzitter van het Europese parlement Antonio Tajani had Zuckerberg zelf uitgenodigd om in het parlement uit te komen leggen wat er is gebeurd met de gegevens van Europese Facebookgebruikers. Eerder zei Zuckerberg dat hij wel een afgevaardigde van zijn bedrijf wilde sturen, maar zou zelf niet komen. Dat wekte verontwaardiging op bij Europese politici. Zuckerberg gaf in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wel in persoon tekst en uitleg bij het schandaal rond Cambridge Analytica.

Vraag is nu of de parlementsleden genoegen zullen nemen met de belofte dat Zuckerberg wel naar Brussel zal komen, maar daar niet in het halfrond zal ondervraagd worden. Alleen de fractieleiders en de rapporteur van de Commissie Burgerlijke vrijheden zullen aanwezig.

Dat is alvast niet naar de zin van liberaal fractieleider Guy Verhofstadt. "Ik zal de vergadering met meneer Zuckerberg niet bijwonen als ze achter gesloten deuren plaatsvindt. Het moet een openbare hoorzitting zijn. Waarom geen Facebook Live?", tweette Verhofstadt, die betreurt dat "de Europese Volkspartij samenspande met extreemrechts om alles achter gesloten deuren te houden". 

Twitter bericht wordt geladen...

"Stap in de goede richting"

"De burgers verdienen een volledige en gedetailleerde uitleg", aldus Tajani in een mededeling. "Ik ben blij met Mark Zuckerbergs beslissing om persoonlijk te verschijnen voor de vertegenwoordigers van 500 miljoen Europeanen. Het is een stap in de goede richting om het vertrouwen te herstellen."

Volgens Tajani zal Zuckerberg zo snel mogelijk naar Brussel afzakken, "hopelijk al volgende week". Vandaag raakte ook bekend dat de Franse president Emmanuel Macron Zuckerberg op 23 mei zal ontvangen, samen met andere topfiguren uit de technologiesector. Waarschijnlijk zal Zuckerberg dus ook rond die datum in het Europees parlement verschijnen.

Persoonlijkheidstest

De gegevens van zowat 87 miljoen Facebook-gebruikers zouden misbruikt zijn door databedrijf Cambridge Analytica. Een aantal Facebookers had een persoonlijkheidstest van dat bedrijf ingevuld, waarna Cambridge Analytica aan hun gegevens en die van hun vrienden kon. De gegevens zouden onder meer gebruikt zijn geweest om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 - die waarin Donald Trump won - te beïnvloeden.

Bij Facebook was vandaag te horen dat het bezoek van Zuckerberg aan de Europarlementsleden de gelegenheid zal vormen om "in dialoog te gaan, hun standpunten te horen en de maatregelen te presenteren" die de internetgigant heeft genomen "om het privéleven van mensen beter te beschermen". 

Twitter bericht wordt geladen...