Direct naar artikelinhoud
Kerncentrales

CD&V: "Flip-flopperij van N-VA in energiedossier moet stoppen"

Bart De Wever tijdens het debat bij Agoria.Beeld BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft opnieuw vraagtekens gezet bij de kernuitstap. "Uit fossiele brandstof en kernenergie stappen en een elektrificatie van het wagenpark tegen 2030 is niet realistisch." CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne is niet te spreken over De Wevers uitspraken.

De Wever herhaalde zijn verzet op een debat met de politieke kopstukken bij de technologiefederatie Agoria. De linkse oppositiepartijen Groen en sp.a klaagden aan dat De Wever nu opnieuw voor onzekerheid zorgt.

Na lang discussiëren bereikten de verschillende regeringen van ons land anderhalve maand geleden een akkoord over het energiepact, met daarin een voorziene kernuitstap tegen 2025. Eind vorig jaar verzette N-VA zich nog mordicus tegen de sluiting van de kerncentrales. Aanvankelijk wou ze twee kerncentrales tien jaar langer openhouden, maar in januari van dit jaar gaf ze dat verzet op. Niet omdat de partij ineens de kernuitstap verdedigbaar vond, wel uit strategische overwegingen. De partij bedong wel dat jaarlijks zou worden gemonitord of de uitbouw van alternatieven voldoende opschiet.

Volgens De Wever is de uitstap geen evidentie: de petrochemische sector in de haven van Antwerpen is immers zeer energie-intensief. Hij wees er ook op dat Frankrijk, Zweden en Zwitserland hun centrales openhouden. "Het is jammer dat een volgende regering zal moeten beslissen", wierp hij op.

Robrecht Bothuyne (CD&V) is niet te spreken over die uitspraken. "Gebrekkige dossierkennis? Aandelen bij nucleaire exploitant? Of gewoon onzekerheid zaaien om politieke zieltjes te winnen? Wat het ook is, de flip-flopperij van de vrienden van N-VA in het energiedossier moet stoppen. Dit is nefast voor investeringszekerheid & energiefactuur", zo tweet het Vlaams parlementslid.

Ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci zegt dat de beweringen van De Wever niet kloppen. "Er is een plan. Vraag is: wil je het uitvoeren?", zegt de partijleidster van Groen. Volgens haar creëert de N-VA-voorzitter "mist om toch maar niet te moeten beslissen". En ook sp.a-voorzitter John Crombez reageerde afwijzend. "Voorspelbaarheid en zekerheid is wat we nodig hebben. Dat is nu weer weg."

"De N-VA draagt een verpletterende verantwoordelijkheid door steeds maar twijfel te zaaien over de sluiting van de kerncentrales", vindt ook Vlaams parlementslid voor sp.a Rob Beenders. "Telkens er stappen vooruit worden gezet om de gevaarlijke en vervuilende kerncentrales te kunnen sluiten, staat N-VA op de rem. Onbegrijpelijk, niet loyaal en vooral niet slim. De kerncentrales moeten dicht, dat is wettelijk bepaald en het is de verdomde plicht van elke politicus, meerderheid en oppositie, om deze wet na te leven. Het gaat om de welvaart van de Vlamingen", vindt Beenders.

Twitter bericht wordt geladen...

"De Wever speelt met de welvaart van de Vlaming"

Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw twijfels plaatst bij de kernuitstap in 2025 is ook bij coalitiepartner Open Vld in het verkeerde keelgat geschoten. "Ik dacht dat hij het eindelijk begrepen had. Het geduld raakt echt op. Bart De Wever speelt met de welvaart van de Vlaming. De kernuitstap uitstellen kost meer geld", zegt Open Vld-energiespecialist Willem-Frederik Schiltz aan Belga.

"Die afspraken zijn gemaakt. Daar kan je niet zomaar op terugkomen. Bovendien heeft hij de wet op de kernuitstap in het verleden mee bevestigd", aldus Schiltz nog. "Dat hij nu opnieuw onzekerheid creëert is onbegrijpelijk. Voor het Agoria-publiek had hij gerust een boodschap kunnen brengen die de sector responsabiliseert. Maar hij kiest ervoor opnieuw twijfel te zaaien en dat maakt het opnieuw moeilijker om de nodige investeringen aan te trekken."

Volgens Schiltz wil De Wever met zijn uitspraken "zijn gelijk halen" en zijn ze wellicht gevoed door "electorale strategie". "Als het zou gaan om de splitsing van België, zou De Wever morgen een oplossing op tafel leggen. Maar als het gaat om iets wat de toekomstige welvaart van de Vlaming kan bepalen, ziet hij plots een zee van onoplosbare problemen. Dat terwijl het uitstellen van de kernuitstap gewoon geld kost", zegt Schiltz. 

Onbegrip voor begtoging

De Wever liet ook verstaan zich niet te kunnen vinden in het vakbondsprotest tegen de pensioenhervorming vandaag.  "De pensioenhervorming is als de klimaatverandering: ze is onafwendbaar", zei De Wever. "Ik begrijp die actie niet", zei De Wever. "Het overleg over de zware beroepen moet nog beginnen. Wie aan dat overleg begint met een staking, is niet goed bezig", zei de N-VA-voorzitter.

De Wever werd daarin bijgetreden door Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. "Een opgestoken middelvinger naar al wie werkt", noemde Rutten de actie. "Het is niet door te staken dat we de pensioenen zullen betalen." Zij vindt dat de acties getuigen van een gebrek aan solidariteit met de jongere werkgevers.