Videospeler inladen...

When Harry met Meghan: 5 cruciale vragen in de aanloop naar hun huwelijk

De ogen van naar schatting 2 miljard (!) mensen zijn nu zaterdag gericht op het huwelijk van Harry en Meghan Markle. Waarom kijken zoveel mensen uit naar het nakende huwelijk, wat betekent die trouwpartij voor het Britse koningshuis in het algemeen en waarom is de Britse premier May zo blij met dit huwelijk? Onze royalty-expert Flip Feyten beantwoordt 5 cruciale vragen.

analyse
Flip Feyten
Expert royalty bij VRT NWS | klik hier voor meer van Flip Feyten.
Videospeler inladen...

100 procent zekerheid is er niet, maar het verhaal gaat dat een vriendin van prins Harry de twee bij elkaar heeft gebracht. Vooraf had de prins nog nooit van haar gehoord. Wat best opmerkelijk is, want Meghan Markle speelt toch al zeven jaar een belangrijke rol in "Suits", een populaire Amerikaanse televisieserie.

Omgekeerd kende Markle prins Harry natuurlijk wel, maar dan ook maar gewoon via tijdschriften, kranten en tv-uitzendingen. Toen ze het voorstel kreeg om met hem op blind date te gaan, vroeg ze slechts één ding: is he nice?

Is he nice?

Meghan Markle

De vonk sprong meteen over en niet lang daarna stelde prins Harry haar voor om samen op reis te gaan naar  Botswana. Tijdens die vakantie hielden ze lange gesprekken met elkaar en daaruit bleek dat ze op heel wat punten overeenkwamen. Zo zijn ze onder meer allebei kinderen van gescheiden ouders en hechten ze al heel hun leven veel belang aan humanitair werk.

Voor Harry maakt dat ook gewoon deel uit van zijn job, namelijk goede doelen ondersteunen. Meghan Markle is dan weer door meerdere ngo's ingeschakeld voor humanitair werk, met speciale aandacht voor de thema's mensenrechten en de gelijkberechtiging van man en vrouw. 

"Dat ze allebei bezig zijn met humanitair werk en het ondersteunen van goede doelen, is toch een goede basis om te starten", denkt Filip Feyten. 

Videospeler inladen...

Prins Harry mag dan pas de nummer zes zijn in de lijn van troonopvolgers, toch is er wat belangstelling betreft nauwelijks verschil met het huwelijk van zijn broer, de toekomstige kroonprins William en Kate Middleton.

Veel heeft te maken met de populariteit van prins Harry. In verschillende populariteitspolls is hij de nummer twee, net na zijn grootmoeder, Queen Elizabeth. Die populariteit dankt hij in zekere mate aan zijn kwajongensstreken die hij in het verleden heeft uitgehaald - denk maar aan zijn verkleedpartij in een nazi-officier of aan een sessie naakt biljarten in Las Vegas (foto onder). Maar bovenal zien de Britten hem als een mens van vlees en bloed, een heel erg vriendelijke jongen ook.

(lees verder onder de foto)

Meghan was door "Suits" zelf al beroemd voor ze Harry leerde kennen.  Er was al belangstelling voor beiden, voor hun huwelijk en met de wedding bells in 't verschiet, is die belangstelling alleen nog maar toegenomen. 

Een huwelijk binnen de koninklijke familie wordt traditioneel gezien als een sprookjeshuwelijk en laat de Britten ook nog eens specialist zijn in het inkleden van zulke trouwpartijen, haalt Feyten aan. Op dat vlak torent de Britse koninklijke familie boven andere vorstenhuizen uit. De Windsors kennen hun gelijke niet.

Videospeler inladen...

Meghan is een ongewoon iemand die gaat trouwen met een lid van de koninklijke familie.  Ze heeft de Amerikaanse nationaliteit, ze heeft al een scheiding achter de rug en ze heeft Afro-Amerikaanse roots.

Vooral dat laatste is een erg grote troef voor het Britse koningshuis, want Groot-Brittannië kent een heel diverse samenleving. Veel mensen met een migratie-achtergrond hebben met Meghan eindelijk iemand aan het hof aan wie ze zich kunnen spiegelen en met wie ze zich kunnen identificeren. Daarbovenop zijn ze nog jong en kunnen ze zo de brug slaan naar de jongere generatie.

Videospeler inladen...

Natuurlijk is een koningshuis niet democratisch, want een koning kan je niet kiezen. Vanuit democratisch oogpunt is een koningshuis dus niet van deze tijd. 

Maar er is zoiets als een behoefte om te horen bij een groep - een behoefte die wereldwijd aanwezig is. Zo een groep heeft dan ook iemand nodig waarmee je je kan identificeren. Dat kan een koning zijn of een koningin. Een soort "vader" of "moeder" van de natie. En die behoefte verklaart waarom koningshuizen zo een grote aantrekkingskracht hebben. In een complexe wereld staan zij symbool voor continuiteit. En dan zekere in Groot-Brittannië waar de Queen al 66 jaar op de troon zit.

Videospeler inladen...

Maar niet alleen het Britse koningshuis is blij met dit huwelijk, ook de Britse politici, met premier Theresa May aan kop, zijn niet blind voor de kansen die dit huwelijk biedt. Want door het verlaten van de EU, moet het Verenigd Koninkrijk nieuwe banden aangaan, en daarbij wordt vooral gestreefd naar het behoud van de "special relationship" met de Verenigde Staten, maar ook naar het versterken van de banden met de Commonwealth, de verbintenis tussen 53 onafhankelijke staten (waaronder gewezen Britse kolonies), onder leiding van de Britse koningin. 

En laat dat laatste nu toevallig ook perfect passen in de agenda van Queen Elizabeth, die haar hele leven geïnvesteerd heeft in goede banden met de Commonwealth. Het was bijvoorbeeld geen toeval dat prins Harry op de laatste Commonwealth-top een hoofdrol kreeg toebedeeld, en hij er op zijn beurt meteen zijn verloofde Meghan Markle bij betrok. 

Want dat zij door haar gemengde afkomst makkelijker sympathie opwekt bij die Commonwealth-landen met heel veel verschillende etnieën, komt niet alleen het koningshuis goed uit, maar ook de Britse politiek, die dus, zoals gezegd, door de brexit streeft naar een versterking van de Commonwealth.

Een tevreden premier May dus, ook al is ze, net als haar collega-politici, niet op het huwelijk uitgenodigd. 

 

Meest gelezen