België op een na slechtste EU-land voor talen in lager onderwijs

Voor meer dan 1100.000 kinderen en jongeren was het vandaag de eerste dag van alweer een nieuw schooljaar. Ruim 3600 scholen openden vanmorgen de poorten voor in totaal 270.000 kleuters, 440.000 lagere schoolkinderen en 440.000 leerlingen in het middelbaar. En het was ook terug naar school voor 150.000 leraren, directeurs en ander schoolpersoneel. © BELGA

Te weinig Belgische scholieren krijgen een vreemde taal aangeleerd op de lagere school. In de Europese Unie doet enkel Portugal slechter.

In de Belgische lagere scholen krijgt amper 37 procent van de scholieren een of twee vreemde talen aangeleerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de statistische dienst van de Europese Unie, naar aanleiding van de European Day of Languages.

Het probleem is dat we, vooral in Vlaanderen, te laat beginnen met het leren van een tweede taal, schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg. ‘In 2004 is Frans een verplicht leergebied geworden in het vijfde en zesde leerjaar van het Vlaamse basisonderwijs(, zegt onderwijsexpert Peter Van Petegem van de Universiteit Antwerpen Al onze tien -en elfjarigen leren dus wel een vreemde taal, maar in de jaren daarvoor bijna niemand. Dat trekt ons volledige percentage naar omlaag.

In de EU doet enkel Portugal het slechter dan België, met 36,2 procent. ‘Mij verrast dat niet’, zegt Els Consuegra, onderwijskundige aan de VUB. ‘Bij ons leeft het gevoel niet zo dat vreemde­talenonderwijs een dringend vraagstuk is. We denken vaak: we zijn goed bezig, maar dat verhindert ons om open te staan voor innovatie.’

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content