Direct naar artikelinhoud
Donorkinderen

Donorkind looft beloning uit om vader te vinden, evenveel als wat haar ouders voor haar betaalden

Stéphanie Raeymaekers looft 417 euro uit in de zoektocht naar haar biologische vader.

Donorkind Stéphanie Raeymaekers wil 417 euro betalen aan wie de ultieme tip heeft in de zoektocht naar haar vader. "Dat is exact evenveel als wat mijn ouders hebben betaald om mij te krijgen."

Stéphanie Raeymaekers (39), oprichter van de vzw Donorkinderen en bestuurslid bij Donor Detectives, is vast besloten om haar biologische vader te vinden. Zaterdag lanceert ze op haar blog een opmerkelijke oproep:  "417 euro te geef voor het vinden van mijn vader."

"Dat is exact evenveel als wat mijn ouders hebben betaald om mij te krijgen", vertelt Raeymaekers. Veertien jaar geleden ontdekte ze samen met haar drielingzus- en broer dat hun vader niet hun biologische vader was, maar dat haar moeder met behulp van donorsperma zwanger was geraakt. Later zou blijken dat zij en haar zus niet dezelfde biologische vader hebben, maar dat er een spermacocktail werd gebruikt bij de bevruchting. Haar zus heeft inmiddels haar biologische vader gevonden. 

'Als we het ok vinden dat volwassenen kinderen kunnen kopen, dan zou het ook maatschappelijk aanvaardbaar moeten zijn dat kinderen hun ouders kopen'
Stéphanie RaeymaekersVZW Donorkinderen & Donor Detectives

"Aanvankelijk hebben mijn ouders 50.000 Belgische frank betaald", zegt ze. "Zoveel kostte het om volwassenen van een kind te voorzien. Die eerste poging leverde mijn ouders meteen een drieling op. Drie kinderen dus voor de prijs van één. Of elk kind aan 417 euro."

DNA-match

Met haar actie wil Raeymaekers vooral de samenleving wakker schudden. "Ik wil hen een spiegel voorhouden. Als we het ok vinden dat volwassenen kinderen kunnen kopen, dan zou het ook maatschappelijk aanvaardbaar moeten zijn dat kinderen hun ouders kopen."

Met haar vzw Donorkinderen lobbyt ze al lang voor de opheffing van anonimiteit bij zaad- en eiceldonoren. Verder staat ze ook mee aan de wieg van Donor Detectives, een Nederlands-Belgische organisatie die wordt gerund door ervaringsdeskundigen. Zij ondersteunen mensen die geboren zijn vanuit (anonieme) zaad en/of eiceldonatie.

"Net zoals andere donorkinderen zal ik mijn vader vinden. Daar ben ik zeker van. Ik sta overigens al redelijk ver in mijn zoektocht. " Raeymaekers vond via een internationale dna-databank een match in Canada. De vader van een man die daar is geboren, komt uit België. "We delen dezelfde overgrootouder. Ik moet dus vier generaties terugkeren en en ben daarvoor alle takken van zijn stamboom aan het uitwerken."

Een gigantisch werk, maar het loont volgens haar. "Een heleboel donorkinderen hebben op die manier hun onbekende biologische ouder gevonden. In de stamboom die ik maak, hangen ondertussen 3.400 mensen. Al moet ik toegeven dat ik soms het bos door de bomen niet meer zie."

Politiek

Om die reden wil Raeymaekers de hulp van het grote publiek inroepen. "Wie wil helpen, kan toegang krijgen tot de stamboom die ik kon maken aan de hand van mijn hoogste DNA-match. Uiteraard mag mijn vader zich ook zelf aanbieden." Op haar blog zal ze ook nog enkele belangrijke aanknopingspunten zetten voor wie wil helpen zoeken. Zo moet haar biologische vader indertijd sperma gedoneerd hebben in een privépraktijk van arts Robert Schoysman of in het UZ Jette en heeft hij naar alle waarschijnlijkheid retinitis pigmentosa, een genetische oogaandoening. 

'Ik ben het wachten moe. Open Vld blijft benadrukken dat iedereen recht heeft op een eigen kind. Iedereen heeft ook recht om zijn ouders te kennen'
Stéphanie RaeymaekersVZW Donorkinderen & Donor Detectives

De anonimiteit van zaad- en eiceldonoren veroorzaakt al lang discussie in ons land. N-VA en CD&V willen die anonimiteit graag opheffen en donorkinderen het recht geven om hun afkomst en dus de identiteit van hun biologische ouders te kennen. Beide partijen hebben daar een wetsvoorstel over klaar. Open Vld wil dat anonieme donatie behouden blijft, maar wil wel dat de identiteit van de donor vrijgegeven kan worden als die donor daarmee instemt.

"Ik ben het wachten moe", zegt Raeymaekers. "Vijf jaar hou ik me al bezig met politiek gelobby, maar in Brussel raken ze er duidelijk niet over uit. Open Vld blijft benadrukken dat iedereen recht heeft op een eigen kind. Fair enough. Ik vind dat iedereen het recht heeft om zijn ouders te kennen."

Daarom dus die beloning voor diegene die als eerste een rechtstreeks aanknopingspunt levert die naar haar vader leidt. "Omdat ik deze zoektocht eindelijk wil kunnen afsluiten", zegt Raeymaekers. "Het is tijd dat ik mijn biologische vader vind."