Direct naar artikelinhoud
Water

Geen waterschaarste meer: overheid rekent ook op u

De waterschaarste van vorige zomer had grote gevolgen voor de landbouw.Beeld BELGA

Auto's mochten niet meer gewassen worden, zwembaden niet bijgevuld en boeren zagen hun gewassen voor hun ogen verkommeren. Vorige zomer was bijzonder droog. Om beter voorbereid te zijn op een nieuwe waterschaarste, heeft de drinkwatersector een actieplan opgesteld.

Half zoveel neerslag als in een normale lente, gevolgd door een hittegolf in juni waardoor het drinkwaterverbruik met 30 procent de hoogte in ging. Het gevolg was dat Vlaanderen vorig jaar zo goed als de hele zomer met een ernstig drinkwatertekort te kampen had.

Als het opnieuw zo ver komt, dan wil Vlaanderen beter voorbereid zijn. Daarom heeft minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) aan AquaFlanders, de koepelvereniging van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven, gevraagd om een actieplan op te stellen. Dat moet de levering van kwalitatief drinkwater garanderen, ook in moeilijkere periodes.

De belangrijkste wijziging is dat de voorraad drinkwater voortaan veel beter gemonitord zal worden. Daardoor zou er in de toekomst sneller ingeschat moeten kunnen worden of er problemen dreigen en of er maatregelen genomen moeten worden. De minister die bevoegd is voor waterbeleid, in de huidige regering dus Schauvliege, zal bovendien ook zelf die maatregelen kunnen afkondigen. Tot nog toe was dat de taak van de provinciegouverneurs. 

Stappenplan

De drinkwatersector en Schauvliege hebben daarvoor een escalatieplan uitgewerkt. In een eerste fase zal er gevraagd worden om spaarzaam om te gaan met water. Maar is de situatie zo ernstig dat het leidingwater niet meer verspild mag worden, dan zal u niets meer mogen doen dat bovenmatig watergebruik vereist.

In dat geval kan het zijn dat u, net zoals vorig jaar, geen auto's meer mag wassen, tuinen sproeien, zwembaden vullen of opritten schuren. Doet u dat wel, dan kan de politie u een boete opleggen. In een later stadium kan er nog een absoluut verbod op de verspilling van drinkwater uitgevaardigd worden. Ook dan zal het negeren van dat verbod u op boetes komen te staan. 

De overheid werkt intussen aan een sensibiliseringscampagne om de Vlaming bewust te maken van waterverspilling. 

'Door het uitgewerkte escalatieschema volgen we de toestand vroeger op en zijn we beter voorbereid voor als er zich een echte droogte voordoet'
Minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V)

De drinkwatersector zelf zal eveneens maatregelen nemen om de situatie zo goed mogelijk onder controle te houden. Zij wil alle mogelijke waterbronnen zo goed mogelijk benutten door zowel in te zetten op grond- als  op oppervlaktewaterwinning als op alternatieve bronnen zoals verzilt water of gezuiverd afvalwater. Daarnaast hebben de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven ook besloten om beter samen te werken en om hun infrastructuur aan te passen. De watermaatschappijen hebben de onkosten daarvoor opgenomen in hun investeringsprogramma's.

Te weinig regen per hoofd

Milieuminister Schauvliege is tevreden met het actieplan. "Vlaanderen is schaars aan water. Ik roep daarom de watermaatschappijen op om het actieplan uit te rollen om waterschaarste tegen te gaan. Door het uitgewerkte escalatieschema volgen we de toestand vroeger op en zijn we beter voorbereid voor als er zich een echte droogte voordoet."

Vlaanderen is bijzonder kwetsbaar voor droogte door de hoge bevolkingsdichtheid. Per inwoner valt hier te weinig regen: nauwelijks 1.500 kubieke meter regen per jaar. Internationaal geldt 2.000 kubieke meter als weinig en onder de 1.000 is extreem weinig. Daarmee heeft Vlaanderen minder regenwater dan Wallonië en de buurlanden.