Videospeler inladen...

De Wever bekritiseert energiebeleid Vlaamse én federale regering: "Er is heel veel gebakken lucht"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft kritiek op het energiebeleid van de Vlaamse en federale regering. Dat maakt hij duidelijk in de laatste aflevering van "Watt", een docureeks op Canvas, die volgende week wordt uitgezonden. "Dit land is geen voorbeeldland qua langetermijnvisie. Er is heel veel gebakken lucht."

Het leek zo klaar als een klontje: alle kerncentrales in ons land moeten sluiten tegen 2025. Alle partijen lijken het daar nog steeds mee eens te zijn, maar bij regeringspartij N-VA viel al meermaals te horen dat er twijfels zijn over dat plan. 

Nu is voorzitter Bart De Wever duidelijk. "Ik denk niet dat dat zal gebeuren", zegt hij in "Watt", volgende week op Canvas. "In 2003 hebben we voor het eerst daarover een wet gestemd. Wij waren daar toen tegen omdat we het tijdspad niet realistisch vonden. In 2015 hebben we gelijk gekregen, want toen is er beslist om de oudste kerncentrales met tien jaar te verlengen."

Dat we nu álle kerncentrales zouden sluiten - de oudste, maar ook de jongste -, lijkt voor De Wever dan ook niet realistisch. "Dat zou betekenen dat we binnen dit en zeven jaar 6.000 MW/uur aan kernenergie moeten vervangen. Dat zal ontzettend duur worden en is eigenlijk ecologisch onverantwoord."

Alle kerncentrales sluiten, lijkt me niet realistisch

Videospeler inladen...

De N-VA-voorzitter hekelt duidelijk het huidige beleid van de federale regering (waar de N-VA zelf deel van uitmaakt), waarbij volop wordt ingezet op wind- en zonne-energie en gascentrales. "Ofwel stappen we op korte termijn uit de kernenergie, ofwel stappen we uit de fossiele energie. De combinatie daarvan is niet mogelijk. Geen enkele ernstige mens zegt dat dat kan, zelfs de ecologisch zeer geëngageerden geloven dat niet."

Maar ook de Vlaamse regering krijgt een veeg uit de pan. "Vlaanderen heeft geen evidente technologie voorhanden naar hernieuwbare energie. We hebben het hoogste aantal zonnepanelen per vierkante meter van de hele wereld, maar het rendement daarop is heel laag. Dat we aan een lage prijs naar hernieuwbare energie kunnen gaan op ons eigen grondgebied - die dan nog eens de kernenergie kan vervangen - én we stappen uit de fossiele energie: daar geloof ik niet in."

Het energiepact is geen pact. Het is een tekst van enkele ministers waar onrealistische dingen instaan

Videospeler inladen...

Het energiepact - waarin de verschillende regeringen in ons land hebben bepaald waar België naartoe moet op vlak van energie - heeft De Wever naar eigen zeggen "geweldig gestoord". "Dit is geen pact. Een pact is pas een pact als je iedereen mee hebt: de politieke krachten, maar ook alle actoren in de samenleving. Dit is een tekst die tussen een aantal ministers is kortgesloten en waar heel wat onrealistische dingen instaan. Als je zegt dat de energietransitie niets kost aan burgers, bedrijven en overheden, dan vertel je sprookjes. Ik ben er zeker van dat we de doelstellingen die naar voren zijn geschoven, niet zullen halen."

Nu moeten we keuzes maken en ons daar ook aan houden

Videospeler inladen...

"Ik denk dat dit land geen voorbeeldland is qua langetermijnvisie, zeker niet als het gaat over een consequente langetermijnvisie", zo zegt De Wever nog. "En dus wordt er heel veel gebakken lucht verkocht. Het energiepact is niet het einde. Het is het einde van het begin. Nu moeten we keuzes gaan maken en ons ook aan die keuzes houden."

De laatste aflevering van "Watt" is volgende week dinsdag om 21.15 uur te zien op Canvas. 

Videospeler inladen...

Nvdr: Het totale vermogen van de Belgische kerncentrales bedraagt 5920 megawatt. (bron: FOD economie) De totale netto elektriciteitsproductie van de kerncentrales bedroeg in 2016 46,04 TWh (bron: nucleair forum).

Meest gelezen