Direct naar artikelinhoud
Hawaï

Explosieve vulkaan Kilauea op Hawaï slingert as en stenen kilometers ver de lucht in

Explosieve vulkaan Kilauea op Hawaï slingert as en stenen kilometers ver de lucht in
Beeld AP

De al enkele weken actieve vulkaan Kilauea op Hawaii is explosief uitgebarsten. Er zijn dikke rookwolken te zien en as wordt kilometers de lucht in geslingerd. De Amerikaanse seismologische dienst USGS had daarvoor al gewaarschuwd, nadat afgelopen weekeinde een nieuwe scheur van 300 meter lang was ontdekt waaruit lava stroomde.

De autoriteiten gaven meteen opdracht tot verdere evacuaties. De Civiele Bescherming van Hawaii waarschuwt in een noodbericht dat de aswolk de ruime omgeving zal bedekken en vraagt de bevolking binnen te blijven. 

De uitbarsting werd vastgelegd door de Amerikaanse geologische dienst (zie foto boven). As en stenen werden meer dan 9 kilometer hoog de lucht in geslingerd. De website van de overheidsdienst ligt ondertussen plat omdat te veel mensen informatie opzoeken.

Twitter bericht wordt geladen...

Rotsblokken

Vanmiddag al werden er gigantische rotsblokken de lucht in gespuwd. Ze kunnen wel twee meter in doorsnee zijn en werden tot een kilometer ver weggeslingerd.

De vulkaanuitbarsting zorgde al voor de verwoesting van tientallen huizen en de evacuatie van vele Hawaïanen. De rotsblokken die nu ook nog de vulkaan uitkomen kunnen flinke schade aanrichten. Op de foto van Reuters rechts is zo'n gebarsten steen te zien, hij schoot vandaag uit de krater. Voor de steen op de grond in twee brak, was hij zo'n 60 centimeter groot. De autoriteiten waarschuwen dat het nog veel erger kan worden. Er wordt gevreesd dat er meer en grotere blokken zullen volgen, die zelfs zo groot als auto’s kunnen zijn.

Rotsblokken
Beeld REUTERS

De Kilauea is een van de actiefste vulkanen ter wereld. De lava van de vulkaan kan uit de krater stromen, maar kan ook uit scheuren in de grond naar boven komen. De as die op dit moment uit de vulkaan omhoog stijgt, bereikt een hoogte van wel drie kilometer en is zelfs vanuit het International Space Station te zien. Als gevolg van de vulkaanuitbarsting van twee weken geleden is het eiland getroffen door een serie zware aardbevingen.

Het Amerikaanse Geologische Onderzoeksbureau meldde twee bevingen die kort na elkaar plaatsvonden met elk een kracht van 5,7 op de schaal van Richter.

Twitter bericht wordt geladen...

Rotsblokken
Beeld EPA
Rotsblokken
Beeld AFP
Rotsblokken
Beeld Photo News
Rotsblokken
Beeld AP
Rotsblokken
Beeld AFP