© BELGA

Besparingen in sociale zekerheid “geen taboe”

Voor minister van Financiën Johan Van Overtveldt zijn besparingen in de sociale zekerheid geen taboe, als het erop aankomt om het gat in de federale begroting te dichten. “Verantwoorde maatschappelijke besparingen blijven mogelijk.” Over drie weken moet de begroting rond zijn.

wd

Halfweg oktober moet de regering-Michel haar budgettair huiswerk bij Europa indienen. Voorlopig heerst er enkel verwarring en tegenspraak. Eind vorige week moest er plots niet 2,4, maar 4,2 miljard bespaard worden. Zondag liet minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) verstaan dat daar nog wel wat rek op zat. Er zou een ‘buffer’ van 1 miljard zijn ingebouwd, waardoor er eventueel ‘slechts’ 3,2 miljard moet gezocht worden om het gat in de staatsbegroting te dichten.

En waar moeten de centen dan gehaald worden? Niet bij belastingverhogingen, zo liet minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) weten. Maar verder gelden er noch voor Wilmès, noch voor Van Overtveldt enige taboes. “In een land waar het overheidsbeslag hoger ligt dan 50 procent, moet het kunnen om nog maatschappelijk verantwoorde besparingen te doen”, aldus Van Overtveldt. “Ook de sociale zekerheid moet ter sprake kunnen komen.” Niet alle ministers zitten daarover op één lijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER