© BELGAIMAGE

Advocaat hoofdverdachte ‘Bananenbende’ wijst naar andere leden als leiders

De advocaten van Karim A., het vermeende kopstuk van de Bananenbende, hebben gisteren gepleit. Meester Carl Slabbaert wees erop dat A. niet het kopstuk is waarvoor hij gezien wordt. “Hij wist niet eens hoeveel drugs er kwamen.”

sare

Vijftien jaar gevangenis riskeert de 41-jarige Karim A. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet hem als het hoofd van de Bananenbende. Die 23-koppige groep wordt vervolgd voor de invoer van bijna 3,5 ton cocaïne vanuit Zuid-Amerika.

A. hield het hele onderzoek lang de lippen stijf op elkaar. Dat de speurders hem als de spilfiguur zagen en dat een groot deel van de informatie in het onderzoek uit zijn telefonie en uit het afluisteren van zijn auto kwam, maakte A. niets uit. Hij loste geen woord. Nog steeds niet.

Gisteren probeerden zijn advocaten, meester Carl Slabbaert en meester Pol Vandemeulebroucke, toch nog iets van zijn straf af te krijgen. Ook zij verwezen, net als verschillende andere advocaten, naar een procedurefout waardoor de directe afluistering in de auto van Karim A. onwettig zou zijn.

“Maximum tien jaar”

Vandemeulebroucke haalde verder aan dat A. niet het hoofd van de organisatie was. “Voor zijn tak in de organisatie nam hij beslissingen, dat gaan we niet uit de weg”, aldus Vandemeulebroucke. “Maar hij is niet het hoofd. Ze boden diensten aan aan verschillende groepen. Een celstraf van tien jaar is dan ook het plafond.”

Zijn confrater Carl Slabbaert ging een stap verder. Hij wees naar stukken in het dossier waaruit zou blijken dat twee andere beklaagden, Ali A. en El Hassan B., de eigenlijke leiders zouden zijn. “Boven hem moeten mensen gestaan hebben met geld en met contacten in Zuid-Amerika. Onze cliënt wist niet eens hoeveel drugs er zouden aankomen.”

Slabbaert verwees naar vaststellingen in het dossier waaruit zou blijken dat A. verantwoording moest afleggen bij de twee medebeklaagden. “Ik verwijs alleen naar stukken, want mijn cliënt beroept zich steeds op zijn zwijgrecht”, zei hij. “Het is gemakkelijk alles op iemand te schuiven die niet wil of kán praten.”

Het vonnis in de zaak wordt voor de zomervakantie verwacht.

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge