Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

UGent wil geen start op 1 september: hervorming academiejaar op de helling

Studenten aan de UGent.Beeld Belga

Een start op 1 september? Zo’n hervorming van het academiejaar komt er, als het van de UGent afhangt, niet. Alleen de KU Leuven ijvert nog openlijk voor drastische veranderingen.

Starten op 1 september, eerste examens voor de kerst en herexamens voor de zomer. Zo’n hervorming van het academiejaar hoeft er van de UGent niet langer te komen. De Onderwijsraad, waarin vertegenwoordigers van het personeel en de studenten zetelen, heeft zich daar unaniem tegen uitgesproken. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat de Gentse studenten bezorgd zijn.

“We zijn zelf met dit voorstel gekomen”, zegt rector Rik Van de Walle, die aangeeft dat de raad van bestuur van de UGent in juni definitief zal beslissen. “We hebben de afgelopen tijd alle pro’s en contra’s afgewogen en we moeten constateren dat er geen draagvlak voor bestaat. Dat is er wel voor activerende onderwijsvormen, zoals lessen in kleinere groepen, meer projectwerk of meer permanente evaluatie.”

'We hebben de afgelopen tijd alle pro’s en contra’s afgewogen en moeten constateren dat er geen draagvlak voor bestaat'
Rik Van de Walle, UGent-rector

Bezorgd

De UGent en de KU Leuven werkten afzonderlijk, maar geloofden wel allebei in een hervorming. De Leuvense rector Luc Sels komt nu alleen te staan. Hij schoof afgelopen september plots de veranderingen, die volgens hem noodzakelijk zijn voor activerend onderwijs, naar voren. Zo zouden meer studenten op tijd hun diploma moeten halen. Ook zou het docenten in de zomer meer tijd moeten geven voor onderzoek. De plannen zorgden voor bezorgdheid bij verschillende decanen en de studentenvertegenwoordigers.

Alleen de KU Leuven gaat nog openlijk voor een hervorming van het academiejaar. Het is koffiedik kijken of rector Luc Sels daaraan, na het afhaken van de UGent, vasthoudt.Beeld Photo News

Vorige week kwam de Studentenraad KU Leuven in het verzet. Zij vrezen dat de blok- en examenperiodes te kort worden en laakten het gebrek aan inspraak. “Wij zitten op de lijn van de Onderwijsraad van de UGent”, zegt studentenvertegenwoordiger Axel Vanmeulder. “We zien een stijlverschil tussen de beide rectoren. We hopen dat er in de toekomst echt naar ons en naar andere adviezen wordt geluisterd.”

De KU Leuven wilde voorlopig niet reageren en werkt verder. Oorspronkelijk zou voor de zomer de knoop moeten worden doorgehakt, maar het is de vraag of die timing wordt gehaald. Het is ook koffiedik kijken of Sels vasthoudt aan de hervorming, die in 2022 zou moeten ingaan. In theorie kan de KU Leuven alleen doorzetten. Het decreet geeft louter aan dat studenten tussen 1 september en 1 oktober moeten starten. Maar hooggeplaatste academici, zowel binnen als buiten de KU Leuven, verklaren dat het door het afhaken van de UGent zo goed als onmogelijk wordt.

'We zien een stijlverschil tussen de rectoren en hopen dat er in de toekomst echt naar ons wordt geluisterd'
Axel Vanmeulder, Studentenraad KU Leuven

Investering

“Het is niet aan mij om te zeggen wat de KU Leuven moet doen, al kan ik mij niet voorstellen dat er veel andere argumenten op tafel liggen”, zegt Van de Walle. “Ik hoor de minister van Onderwijs zeggen dat ze de voorkeur heeft dat de kalenders op elkaar zijn afgestemd. Die bekommernis delen wij.” 

Herman Van Goethem, rector van de UAntwerpen, had deze uitkomst wel verwacht. “Volgens mij zal het project niet doorgaan. Ik vroeg mij ook af of wij die sprong konden wagen. Het gaat hier om een forse investering en de timing die naar voren werd geschoven, is veel te stringent.”

'Volgens mij zal het project niet doorgaan'
Herman Van Goethem, UAntwerpen-rector

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) plant verder overleg. Zij heeft moeite met verschillende startmomenten. “Dat zou geen optimale situatie zijn, omdat een van de ideeën achter de hervorming precies is dat studenten na hun tweede zit meer tijd krijgen om te heroriënteren. Als universiteiten nog bezig zijn met hun tweede zit tot half september, en anderen al starten begin september, dan gaat die doelstelling verloren.”