Direct naar artikelinhoud
Turkije

Erdogan zet Duitse internationals in als paard van Troje

Özil overhandigt de Turkse president Erdogan zijn Arsenal-shirt.Beeld Reuters

In zijn campagne voor de Turkse verkiezingen kreeg president Recep Tayyip Erdogan in Londen steun uit onverwachte hoek. De Duitse voetbalinternationals Ilkay Gündogan (27) en Mesut Özil (29) overhandigden de Turkse leider gesigneerde shirts van hun clubs. Özil dat van Arsenal, Gündogan dat van Manchester City. "Met respect voor mijn hooggeachte president", schreef die laatste erop.

De beelden van de gesloten bijeenkomst kwamen maandag naar buiten via de Turkse regering, en leidden dinsdag tot ophef in Duitsland, waar bondscoach Joachim Löw juist de selectie van de Mannschaft bekendmaakte. Opvallend was dat de spelers zelf op sociale media niets hadden losgelaten over de ontmoeting.

"De Bondspresident van een speler van het Duitse elftal heet Steinmeier", zei Groenen-lijsttrekker Cem Özdemir, die zelf ook Turkse wortels heeft maar door Erdogan-aanhangers als verrader wordt beschouwd. Angela Merkel zei bij monde van haar voorlichter Steffen Seibert dat deze actie "uitnodigde tot misverstanden". Ook wees ze op de voorbeeldfunctie van de spelers inzake integratie.

Paarden van Troje

De Duitse rechter heeft Erdogan verboden op Duitse bodem campagnebijeenkomsten te organiseren voor de vervroegde Turkse presidentsverkiezingen op 24 juni. Zo bezien zet Erdogan de twee voetballers in als paarden van Troje om zijn Duitse kiezers toch te bereiken.

Elke publiciteitsstunt van de Turkse president leidt onherroepelijk tot een offensief van de AfD of de Beierse CSU voor het afschaffen van de dubbele nationaliteit, die ook Ilkay Gündogan bezit. Özil heeft alleen een Duits paspoort. AfD-voorvrouw Alice Weidel voert op Twitter actie om de spelers niet mee naar het WK in Rusland te nemen, waar Duitsland zijn wereldtitel verdedigt.

Hoe gevoelig de zaak ligt, was ook terug te zien in de felle reactie van de Duitse voetbalbond DFB op de ontmoeting met Erdogan. De DFB wordt in Duitsland vaak bekritiseerd om zijn apolitieke houding: over de mensenrechtensituatie in omstreden WK-gastlanden Rusland en Qatar sprak de bond zich nauwelijks uit, maar na dit voorval sloeg voorzitter Reinhard Grindel meteen aan het twitteren.

"Het is niet goed dat onze internationals zich voor een verkiezingsstunt laten misbruiken", schreef hij. "Het intergratiewerk van de DFB hebben de spelers met deze actie niet bepaald geholpen."

Ilkay Gündogan rechtvaardigde de ontmoeting met een retorische vraag: "Moeten we dan onbeleefd zijn tegen de president van het vaderland van onze familie?" Dat kon volgens hem niet, liet hij weten in een statement.

Elke publiciteitsstunt van de Turkse president leidt onherroepelijk tot een offensief van de AfD of de Beierse CSU voor het afschaffen van de dubbele nationaliteit

Maar Liverpool-speler en Duitse international Emre Can denkt daar anders over. Ook hij kreeg volgens Die Welt een uitnodiging van Erdogan, maar bedankte.

Het verhinderde allemaal niet dat bondscoach Löw de twee spelers gewoon in de voorlopige WK-selectie opnam. Met 89 interlands is Özil in die selectie net geen recordinternational, dat is collega middenvelder Thomas Müller met een wedstrijd meer.