Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Woonleningen worden goedkoper, en alles wat u vandaag verder nog moet weten

Goed nieuws voor wie een woning wil kopen: door de stevige concurrentie op de hypotheekmarkt dalen de tarieven, waardoor het voordeliger wordt om te lenen.Beeld ANP XTRA

De hervorming van het academiejaar staat op losse schroeven, binnenkort wordt een bezoek aan de psycholoog terugbetaald, de tarieven voor woonkredieten dalen en wordt Kanye West terecht afgebrand? Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend.

In het nieuws

1. UGent wil geen start op 1 september: hervorming academiejaar op de helling

Een start op 1 september? Zo’n hervorming van het academiejaar komt er, als het van de UGent afhangt, niet. Alleen de KU Leuven ijvert nog openlijk voor drastische veranderingen. "We hebben de afgelopen tijd alle pro’s en contra’s afgewogen en moeten constateren dat er geen draagvlak voor bestaat."

2. "Ik ben 27 en mogelijk moet ik straks stoppen met werken"

De federale regering debatteert vandaag over sancties voor langdurig zieken die zogenaamd 'progressief' weer aan het werk moeten en een re-integratietraject weigeren. Maar laat nou dat progressief werken zelf een struikelblok zijn.

Hanne Louagie wil graag parttime werken, maar dan is het risico te groot dat ze zonder inkomen valt bij herval van haar kanker.Beeld DAMON DE BACKER

3. Terugbetaling goedgekeurd: voor 11 euro naar de psycholoog

De eerste stap naar de psycholoog kost vanaf dit najaar nog maximaal 11 euro, in plaats van gemiddeld 45 euro vandaag. Daarvoor zet het kernkabinet vandaag het licht op groen, zo weet Het Laatste Nieuws. Eerder kondigde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) al aan dat er een terugbetaling zou komen, maar nu is bepaald hoeveel en voor wie.

4. Zware concurrentie op hypotheekmarkt doet tarieven voor woonkrediet dalen

Goed nieuws voor wie een woning wil kopen: door de stevige concurrentie op de hypotheekmarkt dalen de tarieven, waardoor het voordeliger wordt om te lenen. Dat meldt de krant De Tijd. Ook wie al een lening heeft lopen, kan zijn voordeel doen en de voorwaarden heronderhandelen.

5. N-VA laat onderzoeken hoeveel migratie kost

Minister Johan Van Overtveldt en staatssecretaris Theo Francken (N-VA) hebben een studie besteld om de impact van migratie op onze economie te onderzoeken. De kans is groot dat de resultaten in de kiesstrijd gebruikt zullen worden.

Theo Francken.Beeld BELGA

6. Hoe Groen het ‘Gentse model’ naar Antwerpen wil exporteren

Groen wil in Antwerpen af van het hoofddoekenverbod en pleit voor praktijktests tegen discriminatie. Daarmee wordt het verschillende samenlevings­model van de N-VA van burgemeester Bart De Wever en van haar belangrijkste progressieve uitdager een expliciet kiesthema. Samen te vatten als het Gentse model versus het Antwerpse.

Lees ook: Luchtkwaliteit in Antwerpen sterk verbeterd sinds invoering lage-emissiezone

7. Derde van studenten drinkt gemiddeld 29 glazen alcohol per week

Het gros van de Vlaamse studenten gaat op een 'relatief gezonde manier' om met alcohol, tabak, cannabis en psychoactieve medicatie. Twee derde blijft onder de richtlijn van 10 glazen alcohol per week, maar de overige 37 procent zit meteen aan een gemiddelde van 29 glazen per week.

Aan het koffieapparaat

1. De kwestie-Kanye: wordt de rapper terecht zo afgebrand?

Na zijn Twitter-ode aan Trump en vermetele uitspraken over de slavernij werd producer en rapper Kanye West alom voor gek verklaard. Zonde: wie zijn woorden in hun context beschouwt, ziet relevante ideeën over zaken als groepsdruk en vrijheid.

Kanye West.Beeld EPA

2. MNM-presentator komt uit de kast: "Als alle homoseksuele mediafiguren het verzwijgen, geraken we nergens"

Lesbische meisjes en vrouwen hebben te weinig rolmodellen. Dat zegt MNM-presentator Dorianne Aussems (25) aan de vooravond van de Gay Pride. Daarom komt ze 'publiek' uit de kast: "Als alle homoseksuele mediafiguren het verzwijgen, geraken we nergens."

Dorianne Aussems.Beeld Tine Schoemaker

3. No Plastic Ruby dag 4: "Mens Sana in Corpore Broke As Fuck"

Tijdens haar vierde dag plasticvrij leven ontdekt journaliste Katrin Swartenbroux dat je eerst geld moet uitgeven om de kost op het milieu te kunnen drukken. Tenzij je creatief bent met oplossingen natuurlijk. “Gebruik toch gewoon de stofzakken van je handtassen”, aldus een vriendin die duidelijk tien keer stijlvoller gaat winkelen dan ik.

Journaliste Katrin Swartenbroux leeft een week plasticvrij.Beeld Tine Schoemaker