Direct naar artikelinhoud
Gemeenteraadsverkiezingen

N-VA over Antwerpse Groen-voorstellen: "Goedkope marketing"

Schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau tijdens Antwerps N-VA-congres.Beeld Photo News

Niet één iemand heeft ontslag genomen door het hoofddoekenverbod in Antwerpen, zegt N-VA-schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau. Ook het invoeren van praktijktesten noemt hij "goedkope marketing". 

Duchateau reageert daarmee op de sociale plannen die Groen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen uit de doeken deed. Lijsttrekker Wouter Van Besien pleit onder meer voor het opheffen van het hoofddoekenverbod, zowel in de Antwerpse scholen als bij de stadsambtenaren. Hij verwijst daarbij ook naar jobkansen van vrouwen met moslimachtergrond. "Toen het verbod (in 2006 door sp.a-burgemeester Patrick Janssens, red.) werd ingevoerd, heeft een aantal vrouwelijke ambtenaren hun job opgegeven”, zegt hij.

"Klopt niet", reageert Duchateau. Hij ging zijn licht opsteken bij de stadsadministratie. "Twee mensen die achter het loket zaten, hebben een job gekregen in de backoffice." In het onderwijs is er voor vier leerkrachten een oplossing gezocht, klinkt het, maar niemand nam ontslag. Sommigen staan niet meer voor de klas, maar werken elders in het onderwijs. Anderen dragen een ander hoofddeksel, zoals een bandana. En voor leerkrachten die levensbeschouwelijke vakken geven, geldt het verbod niet. 

'Dat vrouwen ontslag hebben genomen vanwege het hoofddoekenverbod, klopt niet'
Fons Duchateau (N-VA)Schepen voor Sociale Zaken in Antwerpen

Duchateau ziet geen enkele reden om het verbod af te schaffen, maar ook in de praktijktesten die Groen voorstelt, ziet hij geen heil. Van Besien verwijst naar Gent waar via doorgedreven controles op de huurmarkt discriminatie wordt tegengegaan. De Antwerpse schepen relativeert de resultaten. "Er wordt enkel gekeken of mensen worden uitgenodigd om te kijken naar het appartement of huis, niet of ze het pand effectief mogen huren. Wat ons betreft, is dit goedkope politieke marketing."

Emotioneel geraakt

"Het wordt tijd dat N-VA kiest aan welke kant het staat als het over praktijktesten gaat", reageert Wouter Van Besien. "Aan de kant van zij die discrimineren of aan de kant van de slachtoffers." De resultaten in Gent zijn wat hem betreft duidelijk. "Zij die niets misdoen, hebben niets te vrezen." 

'Het wordt tijd dat N-VA kiest aan welke kant het staat als het over praktijktesten gaat'
Wouter Van Besien (Groen)Lijsttrekker in Antwerpen

Over het hoofddoekenverbod benadrukt hij dat er wel degelijk mensen de job die ze graag deden hebben opgegeven om elders te werken. "Mensen waren daar emotioneel door geraakt. Sindsdien heb ik ook weet van vrouwen die niet meer solliciteren bij de stad of passen voor bepaalde promoties. Kwaliteit van dienstverlening moet centraal staan."