"De politie wordt steeds meer beschouwd als de pispaal van de maatschappij"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Veel politieagenten hebben het gevoel dat ze door de maatschappij weinig gerespecteerd worden voor het werk dat ze doen. Daarom vinden jongeren het beroep vaak niet aantrekkelijk. Dat zegt het Nationaal Syndicaat van de Politie en het Veiligheidspersoneel (NSPV) als reactie op de berichtgeving in De Tijd dat de rekrutering bij de politie mank loopt. Die conclusie staat in een externe audit die Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bestelde. NSPV-voorzitter Carlo Medo ziet een breder maatschappelijk probleem. "Er komt veel kritiek op de politie. Het is niet altijd evident om daar als jongere mee om te gaan. Dat heeft te maken met hoe wij als maatschappij tegenwoordig naar gezag kijken. De politie wordt steeds meer beschouwd als de pispaal van de maatschappij. Het geweld tegen politieagenten neemt ook toe. Ik hoor van veel mensen op het terrein dat ze het gevoel hebben dat ze niet meer gerespecteerd worden. Op die manier is het niet makkelijk om jonge mensen aan te trekken."

"Dat is een gevoel dat we kunnen ombuigen, maar daar moeten we met heel de maatschappij aan werken", vervolgt hij. "We moeten onze politie opnieuw meer waarderen. De politie zorgt ervoor dat de maatschappij leefbaar en veilig blijft, het is een sociaal relevante job. Dat verhaal moeten we kunnen verkopen aan jongeren."

Medo benadrukt dat de mensen die instaan voor de rekrutering niets te verwijten valt. "Men laat uitschijnen dat de rekruteringsdiensten hun werk niet naar behoren doen. Niets is echter minder waar", aldus Medo. "Ik denk wel dat we moeten nadenken of we in de juiste vijver vissen bij de rekrutering. Daarom vind ik het belangrijk dat de minister dit debat lanceert."

Volgens de NSPV-voorzitter is er wel degelijk een personeelstekort bij de ondersteunende diensten, zoals de rekruteringsdienst, doordat de voorbije jaren vooral in de operationale diensten geïnvesteerd is. Dat is onder meer een gevolg van de terreurdreiging. "Er is een inhaalbeweging bezig, maar het zou goed zijn als we ook bijvoorbeeld HR-specialisten of psychologen zouden kunnen aantrekken voor de rekruteringsdiensten."

bron: Belga