© AFP

Anti-establishmentpartijen Vijfsterrenbeweging en Lega bereiken regeringsakkoord in Italië: beurs onderuit

In Italië hebben de rechtspopulistische Lega en de Vijfsterrenbeweging (M5S) een regeringsakkoord bereikt, zo heeft de M5S vrijdag bekendgemaakt. “Vandaag hebben wij uiteindelijk in alle delen een contract gemaakt voor een regering van verandering”, zei voorman Luigi Di Maio. De vorming van een populistische regering in Italië baart de financiële markten zorgen.

Beide partijen hebben op hun website een gezamenlijk akkoord gepubliceerd. De leden van de M5S moeten nu voor 20 uur laten weten of ze ermee instemmen.

Ook de Lega zal naar verwachting zijn achterban consulteren, door in het weekend doorheen het land informele stembureaus op te zetten.

Op ramkoers met Europa

Het gemeenschappelijke regeringsprogramma maakt resoluut komaf met een beleid van bezuinigingen, wat Rome op ramkoers dreigt te brengen met de Europese begrotingsregels. In het coalitie-akkoord is wel geen sprake van een eenzijdige uitstap uit de euro.

De nieuwe regering wil een streep trekken onder de sancties tegen Rusland. Voorts wil ze detentiecentra bouwen voor “alle” illegale migranten, met het oog op hun repatriëring. Hun aantal wordt geschat op zo’n 500.000.

Wie de nieuwe regering zal leiden staat nog niet vast. Over deze heikele vraag dienen beide eurosceptische anti-establishmentpartijen de komende dagen nog te onderhandelen.

Het regeringsakkoord wordt begin volgende week voorgelegd aan de Italiaanse president Sergio Mattarella.

Italiaanse beurs onderuit

De vorming van een populistische regering in Italië baart de financiële markten zorgen. Vrijdag ging de Italiaanse beurs verder omlaag en de rente omhoog. De plannen van de coalitie om de uitgaven te verhogen en te snoeien in belastingen, worden sceptisch onthaald. Het botst ook met de Europese agenda.

De Italiaanse langetermijnrente steeg vrijdag 11 basispunten tot 2,2 procent, het hoogste niveau sinds juli vorig jaar. Het is bijna drie jaar geleden dat de langetermijnrente zo snel klom op een week tijd, berekende Bloomberg. De spread -of het verschil met de veilig geachte Duitse Bunds- nam toe tot 158 basispunten.

De beursindex verloor op zijn beurt 2,6 procent. Vooral de Italiaanse banken kregen klappen.

Het aandeel van de kwetsbare bank Monte dei Paschi di Siena (MPS) is zelfs in vrije val: donderdag verloor het al 9 procent en vrijdagmiddag nog eens 4 procent. Aanleiding zijn uitlatingen van vertegenwoordigers van de rechts-populistische Lega, die aansturen op een “radicale koerswissel”. De oudste bank ter wereld werd in 2016 met staatsgeld overeind gehouden, maar Europa dringt wel nog altijd aan op een verkoop. Maar de nieuwe Italiaanse regering wil die plannen nu heronderhandelen, zo lijkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer