Nog maar 1 procent van grootste Japanse koraalrif is gezond

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het grootste koraalrif van Japan is niet hersteld van de verbleking als gevolg van de stijgende zeewatertemperatuur. Slechts iets meer dan 1 procent van het rif is gezond gebleven. Dat blijkt uit een studie van de Japanse regering. Het totale volume aan koralen in de Sekisei-lagune, in het zuidwesten van Japan bij het eiland Okinawa, was sinds 1980 al met 80 procent afgenomen onder invloed van de opwarming van het zeewater en schade door een zeester die koralen eet.

Op dit moment is 1,4 procent van de lagune, die zich uitstrekt over 67,890 vierkante kilometer, in goede gezondheid. Het rif kreeg te maken met perioden van verbleking in 1998, 2001, 2007 en 2016.

"Als de koraalriffen niet genezen, gaat er fauna en flora verloren en zijn er ernstige gevolgen voor het ecosysteem van de regio", zegt Chihiro Kondo, een vertegenwoordiger van het ministerie aan het Franse persbureau AFP.

Het ministerie analyseerde voor het eerst sinds 2008 satellietfoto's en informatie van zowat 1.000 observatiesites over de Sekisei-lagune en twee andere riffen rond de eilandjes Ishigaki en Iriomote bij Okinawa.

Het aandeel aan gezonde koraaldiertjes was in 1991 nog 14,6 procent, maar daalde in een studie van 2008 naar 0,8 procent, preciseert Kondo.

Koraalriffen bedekken minder dan 0,2 procent van het oceaanoppervlak, maar herbergen 30 procent van de plant- en diersoorten in de zee.

Bron: Belga