Direct naar artikelinhoud
Werk

Mensen met humanitair visum mogen meteen aan het werk

Vice-premier en minister van Werk kris Peeters (CD&V).Beeld BELGA

Buitenlanders die in België verblijven met een humanitair visum kunnen voortaan meteen aan het werk. Dat is het gevolg van een beslissing van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). In het verleden dienden mensen met een humanitair visum vaak een asielaanvraag in, om met de erkenning als vluchteling toegang te krijgen tot werk.

Een humanitair visum wordt als gunst verleend door de Dienst Vreemdelingenzaken. Het geeft recht op een tijdelijk verblijf in België omwille van humanitaire redenen. Het visum moet elk jaar worden verlengd.

Tot nog toe konden de houders de eerste jaren niet aan de slag in België, voortaan zal dat wel mogelijk zijn. "Iedereen is het erover eens dat werken in belangrijke mate bijdraagt tot integratie", zegt Kris Peeters. "Met deze beslissing zorgen we daarvoor. We maken het zo makkelijker om te voorzien in het eigen levensonderhoud en niet afhankelijk te zijn van sociale bijstand."

Vorig jaar werden 2.125 humanitaire visa voor een lang verblijf in België afgeleverd, voornamelijk aan Syriërs. In 2016 ging het nog maar om 277.