Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Epilepsie mogelijke oorzaak van drama met truck in Kortenberg: rijbewijs voor drie maanden ingetrokken

Epilepsie mogelijke oorzaak van drama met truck in Kortenberg: rijbewijs voor drie maanden ingetrokken
Beeld BELGA

De 53-jarige chauffeur van de vrachtwagen, die op vrijdag 4 mei op de Leuvensesteenweg in Kortenberg een zwaar ongeval veroorzaakte waarbij een meisje van 2 om het leven kwam, is zijn rijbewijs nog zeker tot en met 17 augustus kwijt. Dat heeft de politierechtbank uit Leuven vandaag beslist. De trucker is een epilepsiepatiënt, dat zou aan de oorsprong van het ongeval kunnen liggen.

De politierechter heeft de intrekking van zijn rijbewijs verlengd, omdat hij zeker wil zijn van de medische geschiktheid van de chauffeur.

De bestuurder verloor twee weken geleden omstreeks 10.15 uur op de Leuvensesteenweg de controle over zijn voertuig dat een graafmachine vervoerde. De vrachtwagen begon te zwalpen en raakte aan beide zijden van de drukke weg voetgangers en voertuigen. Het voertuig kwam tot stilstand in de voorgevel van een ING-bankkantoor.

Bij het ongeval is een meisje van 2 jaar om het leven gekomen. Zij liep op het voetpad aan de hand van haar vader, die zware verwondingen opliep. Nog zes andere personen raakten gewond. Momenteel wordt er nog altijd van uitgegaan dat de bestuurder onwel is geworden.

Geen remsporen

Een verkeersdeskundige ter plaatse heeft vastgesteld dat de trucker over een afstand van 230 meter een te hoge snelheid aanhield. Er zijn geen remsporen aangetroffen. De trucker week af naar links en vertraagde niet, zijn snelheid nam nog toe.

Het ongeval is niet te wijten aan de technische staat van de vrachtwagen. De trucker herinnert zich niets meer van de feiten zelf. 

De dokter van de vrachtwagenchauffeur bevestigt dat hij al 25 jaar gekend is met epilepsie, maar dat zijn laatste aanval dateert van 10 jaar geleden. Binnenkort moet hij nog verdere onderzoeken ondergaan. Er kan niet uitgesloten worden dat epilepsie aan de oorsprong van het ongeval ligt.

Rijgeschiktheidstest

Op 19 juni staat er een rijgeschiktheidstest gepland. Als blijkt dat hij niet medisch geschikt is om te rijden, zal hij niet meer mogen deelnemen aan het verkeer.

De strafrechtelijke behandeling van het ongeval zal plaatsvinden voor de politierechtbank van Leuven. De aanvang van het proces kan nog een hele tijd op zich laten wachten.