© *

GETEST. Is een haardroger van 399 euro de moeite waard?

Vijftig miljoen pond investeringen, 103 ingenieurs die eraan gewerkt hebben, honderd aangevraagde patenten en 1,625 kilometer menselijk haar om te testen. Het persbericht van de eerste haardroger van Dyson leest zowat als het Guinness boek vol wereldrecords. Ook de prijs, 399 euro, past in dat recordplaatje. Loont het echt de moeite om zoveel geld te geven aan een haardroger? Onze kapper Jochen Vanhoudt deed de test.

tib

“Dit is wel een machine!”. Kapper Jochen heeft de Dyson enkele weken in gebruik en is onder de indruk van zijn lichte gewicht en de stilte waarmee hij blaast. Voor een kapper die de helft van de dag met de haardroger in zijn handen staat en tussen het blazen door met zijn klanten praat, betekent dat een groot verschil. Maar hoe zit het met niet-kappers, amateurs voor wie een haardroger vooral moet blazen en die met veel minder flair de krulborstel ter hand nemen?

Goedkoop model

“Eerlijk: als je een haardroger alleen gebruikt om nat haar droog te blazen, ben je eigenlijk ook goed met een goedkoop model”, vertelt Jochen. Het is pas als je gaat brushen, dus je haren in model droogt met een ronde borstel, dat kwaliteit belangrijker wordt. Hij doet de test met model Nanigui: prachtig haar, maar dik en dus moeilijk te temmen. Voor onze eerste testhaardroger, een goedkoop model uit de supermarkt, is het een moeilijke taak. “Dit soort haardrogers is prima om te drogen, maar minder geschikt om te brushen”, legt Jochen uit. “De opzetstukken die erbij geleverd worden, zijn vaak heel breed, waardoor je de warmte niet gericht kan blazen. Ze hebben ook een klein vermogen, dus het gebeurt vaak dat ze na tien minuten uitvallen en moeten afkoelen”.

Dan haalt hij de grote kanonnen erbij: een klassieke professionele haardroger en de Dyson. Allebei geschikt voor brushings, maar met kleine verschillen. De Dyson is lichter en maakt minder lawaai – je kan zijn geluid vergelijken met dat van een kleine kruimeldief. Hij wordt ook minder warm: maximum 140 graden. “Volgens de mensen die de haardroger ontwikkeld hebben, beschadig je het haar pas boven deze temperatuur”, weet Jochen. De klassieke haardroger gaat tot 180 graden, wat maakt dat hij Nanigui's haar iets sneller kan drogen.

Het enige nadeel

Nog een nieuwigheidje aan de Dyson is dat de motor in het handvat zit. Zo kunnen verdwaalde haren niet verbranden in de motor die bij andere drogers achteraan ligt. “Je merkt dat men echt naar de zwakheden van een gewone haardroger heeft gekeken en die heeft willen verbeteren”, zegt Jochen. Een minpuntje vindt hij pas na lang zoeken: de rode lampjes die aangeven hoe hard en hoe warm de Dyson blaast, zijn niet heel goed zichtbaar op het roze design.

Het enige nadeel aan de deze haardroger? "De prijs", vindt Jochen. Wanneer hij klaar is met Nanigui's kapsel, zien we ook niet echt het verschil tussen het resultaat met een haardroger van 399 euro en een kappershaardroger die zo'n 200 euro goedkoper is. "Als je maar af en toe je haren brusht, zou ik inderdaad aanraden om voor een goedkoper profesionneel toestel te gaan. De Dyson heeft wel een meerwaarde voor wie zijn haren frequent brusht of wie een zware brushing nodig heeft, want hij is zachter voor het haar en lichter om boven je hoofd te houden".

De Dyson haardroger is vanaf 1 oktober te koop in België via www.dyson.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer