Videospeler inladen...

Werkloosheid dreigt voor helft nieuwe gynaecologen

Hooguit de helft van de Vlaamse assistenten gynaecologie in opleiding hebben onmiddellijk uitzicht op een job, dat blijkt uit een enquête die het vakblad De Specialist vandaag publiceert. Op dit moment zijn er nog niet te veel gynaecologen, maar als er niets gebeurt dreigt op langere termijn een overschot. Er moet dringend gesnoeid worden in het aantal assistenten dat wordt toegelaten tot de specialistenopleiding, zegt gynaecoloog Johan Van Wiemeersch.

Een afspraak maken bij de gynaecoloog? Drie maanden moeten wachten is geen uitzondering. Maar in de toekomst zal dat niet meer het geval zijn, zegt dr. Van Wiemeersch. "Het vak is in beweging - er zijn 11.000 vroedvrouwen op de markt die een deel van de zwangerschapsbegeleiding doen, ook de huisartsen doen meer en meer het werk van gynaecologen en de netwerking van de ziekenhuizen is ook niet bevorderlijk voor de werkgelegenheid van specialisten."

Enquête

Gynaecoloog Toenga De Vos en assistent Bart Vergauwe deden een enquête bij assistenten, bij gynaecologen die minder dan vijf jaar afgestudeerd zijn en bij de diensten gynaecologie in alle Vlaamse ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat nu al 187 Vlaamse assistenten gynaecologie in opleiding zijn voor 91 vacatures de volgende vijf jaar. De onderzoekers speelden deze gegevens door naar de Planningscommissie, de federale instantie die de quota voor artsen vastlegt.

Erkenningscommissie moet snoeien in opleiding gynaecologie

Gynaecoloog Van Wiemeersch is lid van de Erkenningscommissie, die bepaalt hoeveel studenten geneeskunde aan een specialistenopleiding mogen beginnen. "We zijn hard geschrokken van de cijfers van de federale Planningscommissie. Die adviseert 19 uitstromende gynaecologen per jaar, terwijl er in 2023 zestig zullen afstuderen. In dat jaar is er namelijk een 'dubbele cohorte' omdat dan ook de studenten geneeskunde afstuderen die de verkorte opleiding van zes jaar hebben doorlopen. De Erkenningscommissie, waar ook de universiteiten in zetelen, moeten dus dringend het aantal opleidingsplaatsen voor gynaecologie beperken. Het is geen vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf."

Meest gelezen