Hernan Losada bezorgt zichzelf een gedroomd afscheid van het Kiel

De afscheidsmatch van Hernan Losada en Arjan Swinkels heeft in extremis dan toch een zege in Play-Off 2 voortgebracht voor Beerschot-Wilrijk. De afscheidnemende Losada zette Mbombo wel op weg naar de 1-0, maar niet veel later maakte Toyokawa gelijk voor de bezoekers. Niemand minder dan Losada zorgde 20 minuten voor tijd voor de 2-1 en Robin Okotie maakte tien minuten later het feestje compleet.

Roel Caluwé

HERBELEEF hier de fasen van de wedstrijd

“Gracias, Hernan Losada”, zo titelde het voetbalstuk in het Olympisch stadion vanavond. Bedrijf nummer drie voor de Argentijn op het Kiel, meteen zijn laatste tussen de lijnen. Al twijfelt niemand er aan dat hij ooit aan de zijlijn te zien zal zijn in een andere rol.

Natuurlijk moest er nog gevoetbald worden, en ja, de hele Beerschotfamilie wilde graag een eerste driepunter binnenrijven in Play-Off 2, maar het afscheid van de Kielse publiekslieveling stond toch centraal. Hij betrad als laatste het veld en kreeg een uniek shirt met het gouden nummer 17 overhandigd van zijn vader.

Op sportief vlak was het enige plekje van belang in poule B van play-off-2 al aan Lokeren toegewezen.

De Eupense slechteriken namen hun rol ernstig en speelden –zoals het echte slechteriken betaamd- in het rood. De schijnwerpers bleven echter gericht op Hernan Pablo Losada. Eerst deed hij het zelf –Niasse kon zijn schot niet klemmen-, nadien speelde hij gepast in op Zoua, die met een hakje zijn spitsbroeder Mbombo in stelling bracht. De Congolees miste zijn plaatsbal volledig. Op het kwartier was het wel raak: wie anders dan Losada stuurde met een loepzuivere assist Mbombo het straatje in: die werkte nu wel beheerst af.

Even voordien maakte Romo een knal van Koné onschadelijk en was de omhaal van Peybernes mooi uitgevoerd maar ongevaarlijk. De voorsprong inspireerde Zoua tot een schicht, over het doel gebokst door Niasse. Iets voor het half uur mocht Toyokawa zich achter de bal zetten. De Japanner krulde het leer heerlijk via de lat in doel. Romo stond aan de grond genageld.

De eerste scène na de pauze was paars-wit getint: Losada zette de actie op. De kopstoot van De Jonghe ging over. Aan de overkant hield Romo Toyokawa van zijn tweede doelpunt. Het was wachten tot minuut 73 op een happy ending. Omgerekend zeventien minuten voor tijd –kan het symbolischer?- jaste Losada zijn 101ste doelpunt als prof tegen de touwen! “E viva Losada” rolde van uit de tribunes.

Het begin van een even spetterend als emotioneel slot: Losada schudde nog een assist voor de ingevallen Okotie uit de voeten. Fraai in de verste hoek geplaatst door de Oostenrijker.

Met een 3-1-tussenstand was de buit binnen en volgden nog twee wissels: de afscheidnemende Romo kreeg applaus van alle banken, maar dé apotheose van de avond was de wissel van Hernan Losada. De Mexican wave ging rond en het –voor één keer- Argentijnse carnaval op het Kiel was gestart. Na het laatste fluitsignaal sprak Hernan Losada het legioen nog toe van uit de middencirkel en bedankte iedereen voor de steun. Ook Jaric Schaessens, Rafa Romo en Arjan Swinkels werden nogmaals in de bloemetjes gezet.

Eind juli start een nieuwe voorstelling getiteld “Met de mauve-witte(n) nor d’elite”. Zonder Losada dus. Nieuwkomers Mike Vanhamel en Emerick Dudouit hopen alvast een belangrijke rol te vertolken. Loris Brogno (Sparta Rotterdam) wacht nog in de coulissen.

© BELGA

“Gek scenario”

“Het was een bijzondere wedstrijd met het afscheid van enkele spelers, en in het bijzonder dat van Hernan Losada”, sprak coach Marc Brys na de wedstrijd op de persconferentie. “Het was wankelen op een slappe koord tussen het competitieve element en het galagehalte. De wedstrijd moest dus eerst goed afgehandeld worden om er een feest van te kunnen maken”, aldus Brys

© BELGA

“We hebben de pijnpunten van Eupen gevonden en dan is het fijn dat je meer dan verdiend wint. Met een doelpunt én twee assists van Hernan. Je kan het scenario zo gek niet schrijven. Hij verdient dat, zei Brys voorts.

“Beerschot Wilrijk heeft een fantastisch seizoen gedraaid”, ging hij verder. “We zijn in moeilijke omstandigheden ons eigen spel blijven spelen, ook in Play-Off 2. Iedereen rond de club moet een goed gevoel hebben. Een gevoel van fierheid, maar ook ontgoocheling door het missen van de promotie. We verdienden beter. Nu moet de club vooruit denken en volgende seizoen nemen wat ze nu niet genomen heeft. Ook op de bank hebben we er van genoten en alle lof aan de spelersgroep.”

Brys kwam ten slotte ook nog terug op de geruchten als zou hij vertrekken naar eersteklasser STVV. “Er zijn vergevorderde onderhandelingen met Sint-Truiden, maar er is nog geen akkoord. Hoe vervelend dat ook is voor de betrokkenen.”

© Photo News

© Photo News

© Photo News

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Aangeboden door onze partners