Studenten boycotten studentenrestaurant wegens ontslag werkneemster

© google street view

Het personeel en studenten van de UCLL Campus Sociale School Heverlee zijn maandag een boycotactie gestart van het restaurant in hun gebouw omdat uitbater Horeservi een werkneemster ontslagen heeft die er al 21 jaar werkte.

De hele week wordt ‘s middags een alternatief aangeboden. Maandag bijvoorbeeld zorgde het sociaaleconomieproject De Winning voor soep en broodjes. Zo goed als niemand ging maandagmiddag in het restaurant eten.

De betrokken werkneemster werd recentelijk ontslagen en kreeg in de plaats tijdelijke contracten aangeboden, die lopen van schoolvakantie tot schoolvakantie. Ze heeft dus niet langer jobzekerheid en boet in aan loon- en arbeidsvoorwaarden. Tijdens de vakanties heeft ze geen arbeidsinkomen waardoor haar eindejaarspremie en vakantiegeld met een kwart verminderd worden.

De nv Horeservi nam na een openbare aanbesteding een jaar geleden de uitbating van het restaurant over van Alma. De betrokken werkneemster was de enige uit de Alma-periode die hier nog werkzaam was.

De actievoerders eisen dat de beslissing tot ontslag ongedaan gemaakt wordt. De uitbater dient voorts meer algemeen werk te maken van goede arbeidsomstandigheden voor het cateringpersoneel. Aan de overheid wordt gevraagd om bij aanbestedingen waar overheidsgeld mee gemoeid is voortaan ook sociale criteria te voorzien.

“Neerwaartse spiraal”

“Wij protesteren tegen de neerwaartse spiraal die momenteel aan de gang is in de horeca en catering waarbij bij openbare aanbestedingen zeer lage prijzen worden ingediend en het personeel nadien de dupe wordt van de noodzakelijke kostenbesparing die men hierdoor dient door te voeren”, zegt vakbondssecretaris Kris Van Autgaerden (ACV).

“De overheid moet optreden. Dergelijke restaurants in het hoger onderwijs worden immers mee gefinancierd door het departement Onderwijs. Horeservi is ook actief bij hogeschool Thomas More in Mechelen waar dezelfde discussie woedt, al is men daar nog niet overgegaan tot afdankingen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen