Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nederlandse tv-presentator maakt brandhout van dieetmythes

De Nederlandse presentator Arjen Lubach heeft in zijn show ‘Zondag met Lubach’ brandhout gemaakt van allerlei dieetmythes en gezondheidsgoeroe's en dat met de nodige humor. Vooral de twee blogsters van het populaire voedingsboek 'The Green Happiness' kregen er stevig van langs. Ook in de Nederlandse pers werd al heftig gereageerd op de "onzin" die de twee diëtistes verkondigen.

flb

Tessa Moorman en Merel von Carlsburg, de populaire Nederlandse blogsters van 'The Green Happiness', hebben het de laatste tijd niet onder de markt. Bij onze noorderburen ontstond een hele heisa nadat de twee vrouwen onder meer op tv en in de krant NRC hun beweringen over voeding uit de doeken mochten doen. Zo menen ze onder andere dat eieren de menstruatie van de kip zijn en dat je je mond 's morgens eerst moet spoelen met kokosolie. De twee diëtistes promoten de veganistische levensstijl, maar gaan in tegen de officiële adviezen van de Gezondheidsraad.

Bekende foodiesArjen Lubach vond daarom blijkbaar de tijd aangebroken om in 'Zondag met Lubach' eens al die dieetmythes onder de loep te nemen. Niet enkel de blogsters van The Green Happiness passeren de revue, ook andere bekende foodies met duizenden volgers als Rens Kroes en Ellemekie Vermolen (de vrouw van Sergio Herman) komen aan bod, en ook Belg Kris Verburgh wordt met zijn Voedselzandloper op humoristische wijze te kijken gezet.

Lubach is daarmee niet de eerste die reageert op de "onzin" die de blogsters verkopen. Ook in NRC beweerde journaliste Hester van Santen al dat ze de zoveelsten zijn die mensen een soort angst rond bepaalde voedselgroepen proberen aanpraten. Zo zou zuivel volgens The Green Happiness het lichaam doen verzuren en zouden eieren darmkanker veroorzaken, iets waar wetenschappers zelf al 25 jaar over discussiëren en waar nog geen definitief bewijs voor werd gevonden.

FrikandelColumniste Nynke de Jong van AD vroeg zich zelfs luidop af of die vrouwen met hun perfecte lichaam in yogabroek nooit zin hebben in een frikandel. "Foodbloggers als Tessa en Merel maken ons bang voor eten dat helemaal niet eng is. Van eieren krijg je geen kanker. En koolhydraten heb je nodig, anders val je om. Eten is een feestje. Je leven is te kort om panisch linzen te tellen en de gluten uit je eten te plukken. Je zou van elke hap moeten genieten", zegt ze.

Positief denkenIn Het Parool en opnieuw het NRC klonk ook een ander geluid. Daar wordt de vraag gesteld waarom die foodies zo populair blijven, zelfs als veel mensen ervan op de hoogte zijn dat het vaak om nonsens gaat. In een column in die laatste meent microbioloog Rosanne Hertzberger dat deze gezondheidsgoeroe's het gat vullen dat de wetenschap openlaat. "Een deel van die 200.000 jonge vrouwen die hen volgt op Facebook is op zoek naar een oplossing voor gezondheidsklachten. Oplossingen die in de reguliere gezondheidszorg ontbreken. U kent het wel: buikpijn, acné, slapeloosheid, schimmelinfecties. Green Happiness geeft die wel. Of die geven in ieder geval hoop. Een stel bizarre eet- en gedragsregels, een boel rituelen en symboliek, en dat allemaal gedrenkt in een dikke soep van positief denken. Zij beweren dat ze zich elke dag energiek en gelukkig voelen. Ik kan me voorstellen dat dat gevoel best besmettelijk kan zijn, als je gelooft wat zij geloven."

Tessa en Merel reageerden in elk geval op al die commotie door een boodschap op Instagram te plaatsen en een uitgebreider stuk op hun website.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer