Direct naar artikelinhoud

Vrouw die zwaargewond raakte bij Cubaanse vliegramp overleden, twee laatste overlevenden kritiek

Hulpverleners zijn bezig brokstukken van het neergestorte toestel op te ruimen.Beeld EPA

Een 23-jarige Cubaanse vrouw die vrijdag het vliegtuigongeluk bij de Cubaanse hoofdstad Havana overleefde, is in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleden. Dat heeft het Cubaanse ministerie van Gezondheid bekendgemaakt. 

Het dodental van het ongeluk komt daarmee op 111. De Boeing 737 crashte om onduidelijke redenen kort na het opstijgen van de Cubaanse internationale luchthaven José Martí bij Havana. 

Volgens Cubaanse media verkeren de twee andere vrouwen van 19 en 39 die het ongeluk overleefden in kritieke toestand.

De bijna veertig jaar oude Boeing 737-200 van de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Damojh Aerolíneas, geleased door Cubana de Aviación, voerde vrijdag een binnenlandse vlucht uit van Havana naar Holguin. Kort na het opstijgen stortte het toestel neer.

Aan boord zaten 107 passagiers en 6 Mexicaanse crewleden. De slachtoffers zijn vooral Cubanen, maar naast de zes Mexicaanse crewleden gaat het ook om nog twee Argentijnen en twee in Cuba wonende Afrikanen.

Slechte conditie

Een voormalige piloot heeft de eigenaar van het neergestorte vliegtuig ernstige verwijten gemaakt. Oud-gezagvoerder Marco Aurelio Hernández Carmona zei in de Mexicaanse media dat hij vijf jaar geleden al melding maakte van de slechte conditie van het materiaal en de mensen. Als voorbeelden noemde Hernández oververhitte motoren, overbelaste toestellen en overwerkte piloten.

De Mexicaanse luchtvaartautoriteit heeft maandag dan ook de vergunning van eigenaar Aerolineas Damojh voorlopig ingetrokken. De maatregel geldt in elk geval voor de duur van het onderzoek dat de luchtvaartautoriteit heeft ingesteld naar de Mexicaanse maatschappij.