© Photo News

Bondscoach heeft op WK duidelijke tactiek met kopmannen Boonen en Van Avermaet

Kevin De Weert heeft zijn negenkoppige selectie klaar voor het WK in Qatar op 16 oktober. “We zijn gebaat bij een harde koers”, aldus de bondscoach. “Tom is onze sprinter, Greg Van Avermaet krijgt een vrije rol.”

Boonen en Van Avermaet krijgen in de WK-selectie van bondscoach Kevin De Weerdt het gezelschap van volgende namen: Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Jürgen Roelandts, Jens Debusschere, Jens Keukeleire, Iljo Keise en Nikolas Maes.

“Er zijn altijd jongens die je moet teleurstellen natuurlijk bij de bekendmaking van een selectie”, deed de bondscoach uit de doeken, “dat was ook hier het geval, maar ik denk dat ik een sterke en evenwichtige selectie in elkaar heb gebokst. Donderdag was het nog even schrikken bij de valpartij met Tom (Boonen), maar ik heb met hem intussen uitgebreid gesproken. Hij verzekerde me dat er geen enkel probleem zal zijn om te koersen in Qatar.”

“Wij moeten er een harde koers van maken”

Naast Boonen is er met Van Avermaet een tweede kopman. “Greg krijgt een vrije rol”, aldus De Weert, “hij mag zijn koers rijden. In Qatar zelf zal ik nog eens uitgebreid praten met beide kopmannen en er zullen goede afspraken worden gemaakt. Tom is onze sprinter, maar laat het duidelijk zijn, wij zijn niet uit op een massasprint met 200 renners. Er zijn jongens die sneller zijn dan Tom, de pure sprinters. Wij moeten er een harde koers van maken en hopen dat we met een klein groepje naar de finish rijden. Dan wordt Tom uitgespeeld. Als je ze ziet hoe hij de sprint won in Brussels Cycling Classic, dan weet je dat hij nog steeds een goede sprint kan rijden na een harde koers.”

Knechten voor Boonen

© Photo News

Opvallend, Boonen krijgt Nikolas Maes en Iljo Keisse mee in steun van zijn ploeg. “Boonen zelf heeft daar niet op aangedrongen”, aldus De Weert, “ik kies voor Nikolas en bijvoorbeeld niet voor Julien Vermote omdat zijn ervaring in Qatar daar een rol speelt. Nikolas rijdt er altijd sterke wedstrijden, weet zijn streng te trekken in Qatar, Julien koerste er nog niet en Nikolas overtuigde ook in Brussels Cycling Classic in de sprint als laatste man. Hij verdient zijn plaatsje in de selectie. Over Iljo had ik geen enkele twijfel, hij hoort er gewoon bij.”

Voorts rijden Jens Debusschere en Jurgen Roelandt in steun van Boonen. “Zij kunnen Tom meehelpen in de sprint en gaven aan dat ook te willen doen. Met Jens Keukeleire hebben we naast Tom Boonen nog een alternatief in de sprint. Stel dat Tom geen sprint kan rijden, dan kunnen we nog altijd Jens uitspelen.”

“Dupont als reserve is al een hele prestatie”

Timothy Dupont is er niet bij, ook al won de renner zestien koersen dit jaar. “Ik heb met hem en zijn ploeg gesproken. Ik kan er niet naast kijken dat hij zestien koersen heeft gewonnen en het feit dat hij tussen die 13 namen staat voor het WK, weliswaar als reserve, is al een hele prestatie voor een renner die koerst op continentaal niveau.”

© GEERT TRESIGNIE

Dupont zelf kon leven met zijn niet-selectie na de uitleg van De Weerdt: “We hebben met elkaar gesproken, hij reist met Tom Boonen als sprinter naar het WK. Samen met Greg Van Avermaet is Tom dé kopman. Als je zo’n twee toppers hebt, kan je niet ook nog eens met mij naar daar reizen als tweede sprinter. Ik ben een afwerker, een sprinter die op het eind zijn ding doet. Dus het zou misschien wel raar zijn als ik daar naast Boonen sta. Ik respecteer de keuze van de bondscoach, hij weet hoe hij een ploeg moet bouwen. Bovendien, helemaal voorbij is mijn kans nog niet. Het WK is nog ver af. Ik wens het niemand toe, maar op een paar weken kan in het wielrennen nog veel gebeuren. Ik houd me klaar als reserve.”

Afspraak met Vanmarcke en probleem voor Benoot

Ook Sep Vanmarcke is er niet bij. “Ook met Sep heb ik overlegd”, aldus De Weert. “Sep is ziek geweest en Sep moest normaal gezien vader worden op 17 september. Het sleept wat langer aan intussen. De afspraak was dat als het langer zou duren, hij het WK aan zich voorbij zou laten gaan. Dus hij is er niet bij.”

Ook Tiesj Benoot, vorig jaar wel in de selectie, maakt geen deel uit van de negenkoppige selectie en werd zelfs niet bij de reserves opgenomen. “De hitte is hier de voornaamste reden”, beweert de bondscoach. “Tiesj heeft het niet gemakkelijk bij warm weer en in Qatar zal de hitte een rol spelen. Dus werd hij niet opgenomen in de selectie.”

Roelandts: “De koers kan twee kanten uit”

Lotto-Soudal vaardigt twee renners af in de WK-selectie van Kevin De Weert: Jürgen Roelandts en de debuterende Jens Debusschere. Roelandts is erbij voor de vierde keer, na eerdere deelnames in Geelong 2010, Kopenhagen 2011 (vijfde plaats) en Valkenburg 2012. Vorig jaar werd hij niet geselecteerd, deze keer is hij er wel bij.

© Photo News

“Ik ben altijd blij deel uit te maken van de selectie. Tegen een deelname aan het WK zeg je geen ‘nee’; een WK is iedere keer iets speciaal. Ik denk dat zowel Jens als ik geknipt zijn voor het parcours in Qatar”, meent hij. “De koers kan twee kanten uit. Zonder wind wordt het misschien het gemakkelijkste WK in jaren, met wind zou het enorm zwaar kunnen worden. Momenteel is het ginds 38 graden, ook een factor die van belang is. Als Tom Boonen goed herstelt van zijn val in de Eneco Tour, zal hij onze man worden in de sprint, maar indien nodig is Jens ook heel goed in vorm.”

“Waaierrijden een tweede natuur”

© Photo News

“Omwille van onze capaciteiten en ervaring met sprints en sprintvoorbereidingen behoren we tot dit team. Voor de negen geselecteerden is waaierrijden een tweede natuur, dus mag het zeker een zware wedstrijd worden. Mijn hamstringletsel is de voorbije weken de goeie richting uitgegaan, waardoor ik klaar ben voor het WK.” Jens Debusschere maakt zijn debuut op een WK bij de profs. “Gezien het parcours zat een deelname aan het WK al voor het seizoen in mijn achterhoofd. Na mijn val in de Tour heb ik toegewerkt naar deze periode; sowieso voel ik mij steeds goed in het najaar”, klinkt het.

“De Tour of Britain en de Eneco Tour hebben mijn conditie naar het juiste peil gebracht. Het enige wat ontbreekt is een zege, al dienen zich nog enkele kansen aan. Heel wat Belgische renners hebben de afgelopen weken getoond dat ze over een goeie vorm beschikken, waardoor de bondscoach veel keuze had, maar ik denk dat er een negental op papier staat dat met ambitie naar Qatar mag afreizen. Ik denk dat mijn selectie terecht is. Tom Boonen heeft de afgelopen maanden bewezen dat hij eerste keuze is als het op sprinten aankomt, maar het zal er op aankomen de schiftingen te overleven. Mocht Tom door omstandigheden niet kunnen sprinten, denk ik de ambitie te mogen hebben een goed alternatief te zijn. Veel landen hebben een of zelfs meer goeie sprinters in huis, dan denk ik onder meer aan Bouhanni, Ewan, Sagan, Kristoff en Greipel.”

© Photo News

© Photo News

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer