Direct naar artikelinhoud
Mawda

Ouders van gedode peuter: "De agenten wisten dat er kinderen in de auto zaten"

De ouders en het broertje van Mawda tijdens hun persconferentie. Ze moesten een hele nacht en dag wachten op informatie over hun dochtertje.Beeld BELGA

Op een persconferentie bij hun advocaat hebben de ouders van Mawda getuigd over de nacht waarin hun dochter overleed door een politiekogel. Ze willen tegenspreken wat er in de media is verschenen en hopen dat de waarheid naar boven komt.

Het is de vader die het woord voert over de nacht van het ongeval. De moeder en het broertje van Mawda zitten er verslagen bij, een foto van de overleden peuter in de handen. De vader vertelt terneergeslagen maar zakelijk over een achtervolging die vrij lang geduurd moet hebben.

Het koppel zat met zijn kinderen vooraan in de bestelwagen, met nog een vijfentwintigtal anderen. Er was nog één ander gezin. Ze wilden naar het Verenigd Koninkrijk en reden rond 23 uur naar een parking in België. Vermoedelijk wilden ze aan boord van een vrachtwagen klimmen.

Plots stopte de bestelwagen en stapte de bestuurder uit. "Hij kwam terug en we begonnen opnieuw te rijden naar een andere parking, met het vermoeden dat we gevolgd werden. De chauffeur keerde om en begon naar de Franse grens te rijden. Iedereen bleef erg kalm."

Maar dan kwam een anonieme politiewagen naast hen rijden. En aan de andere kant nog een. "Iemand klopte een ruitje stuk en een kind van het tweede gezin, achterin de bestelwagen, werd voor de opening getoond om duidelijk te maken dat er kinderen aan boord waren."

De politiewagens hielden dezelfde snelheid aan beide zijdes van de bestelwagen, tot uit een van de wagens een schot werd afgevuurd. Het was één schot, geen twee, zoals sommige media berichtten. De kogel trof Mawda.

Het verhaal van de vader is strijdig met de versie van het parket van Doornik, dat niet wilde reageren. De advocaat van het gezin heeft vragen bij de communicatie van het parket. "Het parket heeft op zijn minst een communicatiefout gemaakt door eerst te stellen dat Mawda niet door een kogel was overleden. Maar ook daarna lijkt het erop dat ze in hun feitenrelaas vooral de verdediging van de agenten hebben gevoerd", zegt meester Olivier Stein.

'Het lijkt erop dat het parket in zijn feitenrelaas vooral de verdediging van de agenten heeft gevoerd'
Olivier Stein, advocaat van familie

Lees ook het standpunt van Maarten Rabaey: Voorkom nu nieuwe drama's tijdens achtervolgingen

Stilzwijgen

Vanaf het schot herinnert de vader zich vooral het bloed dat zich over de hals van zijn vrouw verspreidde. Toen ze uitstapten riep hij om een ziekenwagen, maar agenten zeiden dat ze niet mochten bewegen. Zijn vrouw nam Mawda van hem over en stapte vooruit. "Pas toen een agent het bloed zag, stak hij zijn pistool weg en begon hij eerste hulp toe te dienen", zegt de vader. "Maar het duurde 20 tot 30 minuten voor de ziekenwagen er was."

De ouders begrijpen niet waarom ze niet mee mochten met de ziekenwagen en de hele nacht en de volgende dag op informatie over hun dochter moesten wachten, opgesloten in een cel.

Ook verschillende organisaties staan achter de familie van Mawda. "Solidarity4All organiseert een periode van collectieve rouw van tien dagen en roept iedereen op om uit solidariteit een kledingstuk van kleine kinderen voor het raam te hangen", zei Peter Terryn op de persconferentie.

Het gezin verblijft in de nachtopvang van het OCMW van Bergen, ook al hebben ze volgens de voorzitter van dat OCMW een bevel ontvangen om het grondgebied te verlaten. De Dienst Vreemdelingenzaken wil die informatie niet bevestigen en ook het kabinet-Francken verkiest stilzwijgen.

Als het gezin zich kan vinden in het autopsieverslag van hun dochtertje, is de begrafenis voorzien op woensdag. Het burgerplatform aan Brussel-Noord zamelt geld in om Mawda een waardige begrafenis te bezorgen. Het is onduidelijk of de ouders de ceremonie kunnen bijwonen zonder een legaal verblijf, of zelfs met een bevel om het grondgebied te verlaten.