Direct naar artikelinhoud
Terreurdreiging

Reynders vroeg Iraakse collega doodstraf Belgische IS-strijder om te zetten in gevangenisstraf

Tarik Jadaoun uit Verviers.Beeld RV

De Belgische jihadist Tarik Jadaoun is in Irak veroordeeld tot de doodstraf wegens lidmaatschap van de terreurbeweging Islamitische Staat.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft zijn Iraakse collega gevraagd om de doodstraf voor de Belgische IS-strijder Tarik Jadaoun om te zetten in een gevangenisstraf. Dat maakte de minister vandaag zelf bekend. "Daarnaast blijven we ook hameren op een eerlijk proces", aldus Reynders.

"Het is een principieel standpunt van België om de doodstraf niet uit te voeren", aldus Reynders, die zei een bevestiging gekregen te hebben van de doodstraf. "Het is dan ook logisch dat we ook in deze zaak dat standpunt verdedigen, al voor de start van dit proces heb ik dat aan mijn Iraakse collega gezegd."

Jadaoun heeft nog dertig dagen de tijd om hiertegen in beroep te gaan. "We vragen ook hier enkel om een eerlijk proces, en dus ook om de doodstraf niet uit te voeren." Een consulaire interventie tijdens een eventueel proces in beroep komt er niet, omdat Jadaoun zelf naar oorlogsgebied trok.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).Beeld Photo News

Over een uitlevering van Jadaoun aan België sprak Reynders zich niet uit. "Dat is een zaak voor Justitie." Reynders wees er daarnaast nog op dat er volgend jaar in Brussel een internationaal congres tegen de doodstraf georganiseerd wordt

Proces en vonnis

Jadaoun (30) sloot zich in 2014 aan bij IS onder de naam Abu Hamza Al-Belgiki. Vorig jaar werd hij gearresteerd tijdens de slag om Mosul, de voormalige 'hoofdstad' van IS in Irak. Eerder had hij ook video's gemaakt waarin hij opriep aanslagen te plegen in België en Frankrijk.

De jihadist uit Verviers moest zich verantwoorden voor "lidmaatschap van IS" en het uitvoeren van "aanvallen". Tijdens de vorige hoorzitting op 10 mei pleitte hij onschuldig, en verklaarde hij dat hij op een dwaalspoor was beland.

Enkele maanden eerder verklaarde het Iraakse gerecht nog dat Hamza Al-Belgiki had toegegeven dat hij een zestigtal "Welpen van het Kalifaat" - kinderen van acht tot dertien jaar oud - voor IS had opgeleid. Tijdens de hoorzitting van twee weken geleden minimaliseerde hij zijn rol echter. En ook toen het over de dreigvideo's ging, verklaarde hij dat hij gewoon handelde in opdracht van IS.

De volledige hoorzitting duurde nog geen tien minuten

Mogelijk nog in beroep

De rechter las vandaag de lijst met aanklachten voor, waaronder die over zijn rol als strijder binnen IS en het feit dat hij de Iraakse grens illegaal overstak. Op de vraag op Jadaoun nog iets toe te voegen had, antwoordde de man simpelweg "neen".

Daarop las de rechter het vonnis voor: "de ophanging tot de dood volgt, conform aan artikel 4 van de antiterreurwet". De volledige hoorzitting duurde nog geen tien minuten.

Jadaoun, geboren in 1988, is de eerste Belgische Syriëstrijder die in het buitenland de doodstraf krijgt. Volgens het vonnis moet hij verhangen worden. Of dat effectief zal gebeuren, is nog niet zeker. Volgens de VRT kan Jadaoun nog in beroep gaan tegen het vonnis. 

Eind vorig jaar had de man tijdens een media-optreden nog verklaard dat hij wilde samenwerken met de Belgische veiligheidsdiensten, indien die ervoor zorgden dat hij de doodstraf ontliep. Premier Charles Michel reageerde daarop dat ons land in geen geval onderhandelt met Belgische strijders of andere leden van IS die willen terugkeren naar ons land.

Amnesty tegen doodstraf voor Jadaoun

Amnesty International Vlaanderen laat in een reactie weten de veroordeling van Jadaoun tot de doodstraf af te keuren. "Wij zijn als mensenrechtenorganisatie principieel gekant tegen het uitspreken en het uitvoeren van de doodstraf", zegt directeur Wies De Graeve. "Dat geldt in alle gevallen, en dus ook in het geval van Tarik Jadaoun die zopas in Irak ter dood veroordeeld is voor zijn activiteiten als IS-strijder."

'We vinden dat de vreselijke misdaden van IS bestraft moeten worden maar als mensenrechtenorganisatie menen we dat de doodstraf geen gerechtigheid brengt'
Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen

Amnesty verbindt aan die principiële stellingname evenwel geen concrete demarches, zo heet het. "We vinden dat de vreselijke misdaden van IS bestraft moeten worden", zegt De Graeve, "maar als mensenrechtenorganisatie menen we dat de doodstraf geen gerechtigheid brengt." 

In totaal werden al meer dan driehonderd mensen, onder wie een honderdtal buitenlanders, ter dood veroordeeld in Irak voor banden met IS. Een driehonderdtal mensen werd om diezelfde reden veroordeeld tot een levenslange celstraf. Het gaat vooral om Turken of inwoners van de voormalige Sovjet-Unie. Onlangs werden ook een Duitse en een Franse vrouw veroordeeld tot levenslang.

.